Vágólapra másolva!
Remek teljesítményre képes ma a japán Nikkei, melyet a japán vezetés további gazdaságélénkítő lépéseire vonatkozó spekulációk hajtanak. A kínai Shanghai Composite viszont megint lemaradt társaitól, és egyhónapos mélypontjánál mocorog. Amerikában kisebb mínuszt gyűjtöttek össze a részvényindexek, miközben a befektetők már a Fed kétnapos ülésének mai végére koncentráltak.
Vágólapra másolva!

Jó hangulat uralkodik a legtöbb ázsiai tőzsdén, a főbb részvényindexek legtöbbje emelkedni tud. A legjobban a japán Nikkei teljesít, 2 százalékot ugrott azokra a hírekre, hogy Shinzo Abe miniszterelnök pontos részleteket jelenthet be a gazdaságélénkítést célzó strukturális reformokról.

Ezen túl japán jegybankárok úgy nyilatkoztak, hogy a BoJ tovább növelheti eszközvásárlási programját, ha az szükséges.

A japán vezetés jengyengítő politikájának köszönhetően tovább pörög az export az országban, novemberben 18,4 százalékkal volt magasabb a kivitel, mint egy évvel korábban (várt: 17,9%). Az import pedig 21,1 százalékkal nőtt novemberben éves alapon, ami kissé elmaradt a várt 21,4 százalékos bővüléstől.

A japán tőzsdén uralkodó vételi kedv át tudott ragadni néhány piacra, így a dél-koreai Kospi 0,5 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékot emelkedett. A kínai Shanghai Composite viszont ma is lemaradt társaitól, 0,3 százalékot esett. Az ausztrál S&P/ASX 200 sincs jó formában, mivel 0,1 százalékot gyengült.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem volt nagy mozgás tegnap az amerikai tőzsdéken, a főbb részvényindexek nem tudtak tartósan visszakapaszkodni a kezdeti mínuszokból, és kisebb esésben fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 0,3 százalékot, a Dow Jones és a Nasdaq pedig 0,1 százalékot gyengült.

A befektetők a Fed kétnapos ülésének ma esti végét várhatták, mivel kiderül, hogy a jegybankárok csökkentenek-e a tőzsdei ralit is tápláló QE3 programon.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kifejezetten jó napjuk volt a Facebook részvényeknek, melyek 2 százalékot raliztak. Ennek hátterében az állhat, hogy az ügyhöz közel álló források szerint a közösségi oldalon csütörtöktől már videóreklámok is meg fognak jelenni.

A Kraft Foods viszont 0,8 százalékot esett, annak ellenére, hogy a cég egy 3 milliárd dolláros saját részvény visszavásárlási programot jelentett be.

Ma a Fed ülés mellett érdemes lesz figyelni a makroadatokra is, a kiadott lakásépítési engedélyek, és a kezdődő lakásépítések novemberi alakulását fogják közzé tenni a tengerentúlon.