Megválik finomítójától az OMV

Vágólapra másolva!
Az OMV bejelentése szerint megtalálta a vevőt a Bayernoil finomítóban meglévő 45 százalékos részesedésére. Ráadásul a Varo Energy névre hallgató céggel már alá is írta a szerződést az egység adásvételéről.
Vágólapra másolva!

Az ügylet további részletei nem nyilvánosak, így nem tudni, hogy az osztrák olajcég milyen áron adta el 45 százalékos részesedését a Bayernoilban.

Az OMV eredetileg 2014 végig szerette volna értékesíteni részesedését, így a mostani bejelentés mindenképpen pozitívumként értékelhető. A társaság ugyanakkor már 2012 januárjában jelezte, hogy felkérte a Deutsche Bankot arra, hogy keressenek vevőt az egységre.

A finomítót a Varo Energy B.V. veszi meg, ami a Vitol Group és a Carlyle Group közös cége. Előbbi egy meghatározó olajpiaci kereskedőnek számít, utóbbi pedig kockázati tőke társaság.

A tranzakció tulajdonképpen a legnagyobb szelete az OMV eszközértékesítési programjának, amely 2014 végéig 1 milliárd eurónyi értékű downstream, azaz finomítási, illetve marketing tevékenységgel foglalkozó egység átstrukturálását rányozza elő.

Az OMV-nak a Bayernoil eladása után is lesz még három finomítója. Az egyik schwechati, a másik burghauseni, míg a harmadik petrobrazi. A Bayernoil finomító az OMV petrolkémiai láncába sem illett bele.

Az OMV csoport finomítói kapacitása az eladás után 4,6 millió tonnával 17,4 millió tonnára csökken évente.

Mivel az OMV számára fontos a németországi töltőállomás-hálózat, ezért a Varo Energy-vel kötöttek egy szerződést a kutak jövőbeli ellátásával kapcsolatban.

A részvény ennek, illetve részben a globális piaci hangulatnak köszönhetően 2 százalékos emelkedésban tartózkodik.

OMV napi grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg