Nem lesz szabad haszonállatokat klónozni az EU-ban

Vágólapra másolva!
Három jogszabálytervezetet fogadtak el tegnap az Európai Bizottságban, amely az agráriumról szól. Ezek  megtiltanák a haszonállatok klónozását - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Tonio Borg, az egészségügyért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "az állatok klónozásáról szóló mai kezdeményezések az állatjóléttel kapcsolatos aggodalmakra, valamint az állati klónokból származó élelmiszerek fogyasztói megítélésére adnak realisztikus és működőképes választ".

Az újszerű élelmiszerek terén bevezetendő változtatások a biztos szerint "hatékonyabbá teszik a rendszert, így az uniós fogyasztók élvezhetik a szélesebb élelmiszer-választék nyújtotta előnyöket, az európai élelmiszeripar pedig a kedvező működési környezetet," írja a Napi Gazdaság

A tiltás egyébként az EU-ban való klónozásra és a klónozott állatok EU-ba való importjára is vonatkozna, ám kizárólag időlegesen: csak addig, amíg "fennállnak állatjóléttel kapcsolatos aggodalmak".

A kutatási célú, a ritka és veszélyeztetett fajok megőrzését szolgáló, illetve a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök előállításához használt állatok esetében alkalmazott klónozás mindazonáltal nem lesz tilos, amennyiben ezen technikák alkalmazása indokolt - áll a Napi Gazdaságban.