Tudatos halfogyasztók, rajtatok a világ szeme

Vágólapra másolva!
Szűk 23 ezer tonna évente: nálunk, magyaroknál, ennyire számít népszerű eledelnek a hal. Az Unióban hétszer-nyolcszor annyit esznek, mint mi.
Vágólapra másolva!

A tógazdaságokból és az intenzív haltermelő üzemekből 15-16 ezer tonna, a természetes vizekből 6,5-7 ezer tonna származik, mondta el Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI-nek, és hozzátette: a horgászok évente a természetes vizeken mintegy 4500 tonna halat fognak ki, míg a halászok zsákmánya ennek körülbelül a fele. Egyszerre dühítő és elbűvölő azonban, hogy szinte grammra ugyanennyi a kormoránok károkozása: a madarak évi 2400-2500 tonna halat ragadoznak el.

A magyarok évente és fejenként mintegy 4,5 kilogramm halat esznek meg, miközben az uniós átlag 22-24 kilogramm, a világátlag pedig 19 kilogramm. A mi éves érdeklődésünk 40 százaléka importból származik, míg az uniós halfogyasztás 60 százalékát importból fedezik, fűzte hozzá Lévai Ferenc. Egyben közölte: a magyarok éves halfogyasztásuk harmadát a karácsonyi ünnepek idején vásárolják meg. Az összmennyiség 65 százalékát ponty teszi ki, de vásárolnak süllőt, pisztrángot, harcsát is. A hal ára nem emelkedett tavaly óta.

A vezérigazgató úgy véli, a tudatos halfogyasztóknak és a vásárlóerő növekedésének köszönhetően 10-12 éven belül akár duplázhatunk is a fogyasztásban. Ezt segítheti például a mintamenza program, amely évente 10 százalékos növekedést generálhat, ráadásul a programnak köszönhetően a gyerekek egy része később tudatos fogyasztó lesz. Hozzátette, a 10 kilogramm körüli éves fejenkénti halfogyasztás reális célkitűzés termelési és fogyasztási szempontból egyaránt. Beszélt arról is, hogy a most lecsengő költségvetési időszakban – 2007-2013 között – a Halászati Operatív Program (HOP) keretében mintegy 13 milliárd forint forrással rendelkeztek, ennek 90 százalékát már felhasználták. Az innovációs és a marketing program keretében még több projekt megvalósítása hátra van. De a pénzügyi időszak végéig a források döntő részét felhasználja az ágazat. Az uniós HOP forrás által biztosított összeg az ágazat mostani egyéves, 12-13 milliárd forintos árbevételének felel meg.