„A magának való vállalkozó önellentmondás”

Vágólapra másolva!
Bod Péter Ákossal készített interjút a KKVHÁZ. A médiában egyik legaktívabb közgazda, az Antall kormány ipari és kereskedelmi minisztere, hajdani jegybankelnök, egyetemi tanár, számos szakcikk szerzője kissé mintha a kkv-szektor nem hivatalos nagykövete is volna.
Vágólapra másolva!

Az interjúban szó esik arról, miért és hogyan fogalmaz meg Bod Péter Ákos kritikát a kormány gazdaságpolitikájának egy-egy lépése kapcsán: aki embertanként fogja fel a közgazdaságot, nem tud kitérni a vita elől. Mesterét Adam Smithtől Max Weberig több neves alkotóban látja, nem szívesen fészkel be egyetlen skatulyába, de ha muszáj, az intézményi közgazdaságtané legyen az. Összetett jelenségekről világosan szólni – ebben a katedrán edződött meg, irányelvei pedig a történelmiség, és a nemzetközi kitekintés. Közgazdaként Bod is úgy látja, a magyar gazdaság dandárját a kis- és középvállalkozói szektor viszi, de nincs jó helyzetben. Tudásból kellene sokkal több, nyelvi, jogi, pénzügyi ismeretekből, és nem lehet eléggé hangsúlyozni az együttműködés jelentőségét. Mi kis ország vagyunk, kis szektorral, nekünk kötelező hálózatban gondolkozni.

Nekünk a szakember ezen válasza jött be a leginkább: „A legjobban azzal szolgálhat az ember hazájának és szűkebb közösségének, ha jól teszi a dolgát abban, amit éppen csinál. Politikusként parlamenti pulpitusról szól, egyetemi oktatóként fiatalokhoz beszél az előadóteremben, cikket vagy könyvet írva a nagyközönséget veszi célba, apaként a csemetéit neveli. Az utóbbi a legkedvesebb nekem, és ott a legnagyobb a felelősségem. És persze gyakran rossz is a lelkiismeretem, mert többet kellene a gyerekeimmel lenni.”

Az interjút teljes terjedelmében olvassátok el itt.