Vágólapra másolva!
Ha a legemlékezetesebb pillanatot próbáljuk megkeresni 2013-ban a magyar piacon, az kétségtelenül Csányi Sándorhoz és az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt-hez kapcsolódik. Júliusban jégesőként csapott le, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója több mint 2,3 millió OTP részvényt adott el.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Meglehetősen felpörgette a magyar piacot július közepén az a hír, hogy az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, Csányi Sándor és az érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. több mint 2,3 millió darab OTP részvényt borított két nap leforgása alatt a piacra. Az OTP ezalatt a pár nap alatt közel 18 százalékot zuhant.

De mi és hogyan történt?

1. Július 16-án Navracsics Tibor a Hír TV egyik műsorában arról beszélt, hogy a kormány vizsgálja azt, miként lehetne a devizahiteles szerződéseken módosítani. Másnap az OTP papírja 5000 forint alá esik.

2. Július 18-án Csányi és a Bonitás elkezdi értékesíteni az OTP részvényeket.

3. Július 19-én megjelenik a BÉT honlapján 10 óra 10 perckor, hogy Csányi Sándor 97 318 darab OTP részvényt vásárolt a Bankcsoport Javadalmazási Politikájának keretében és 352 818 darabra nőtt Csányi OTP részvényeinek száma.

4. 2013.07.19. 10 óra 15 perc, újabb közlemény: Csányi 342 818 darab OTP részvényt adott el 4668 forintos átlagáron.

5. 2013.07.19. 10 óra 32 perc, még egy közlemény: Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. 1 350 000 darab OTP részvényt adott el 4617 forintos áron.

OTP napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ezek után a befektetők meglehetősen megijedtek, hogy a bank első számú embere ilyen gyorsan és ilyen nagy tételben kezdte meg az OTP részvények eladását.

A hangulatnak nem tett jót az sem, hogy piaci körökben olyan pletykák jelentek meg, miszerint a július 19-i napon is ugyanaz a pénzintézet számít az egyik legnagyobb eladónak a piacon, aki július 18-án Csányinak és a Bonitásnak végrehajtotta az eladásokat.

Sőt a magyar sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy Csányi Sándor egészségügyi problémák miatt döntött a kiszállás mellett. Sokan pedig attól féltek, hogy biztosan valamiféle bejelentés érkezik majd a devizahitelesekkel kapcsolatban. Utólag persze kiderült, hogy nem ezekről van szó.

A Bonitás eladásai azonban igaznak bizonyultak.

  • Július 22-én, hétfőn 9 óra 40 perckor jelent meg a hír a BÉT honlapján, hogy a Bonitás 2002 még további 650 ezer darab OTP részvényt adott el július 19-én. Igaz, nemcsak azt a szolgáltató vette igénybe, aki július 18-án hajtotta végre a megbízást.

A teljes történethez az is hozzátartozik, hogy július 24-én Csányi Sándor az OTP elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartott az eladások miatt. A találkozón megerősítette Csányi, hogy sem visszavonulást nem tervez, és az egészségügyi állapotával is minden rendben van. Az eladásokra azért adott megbízást, mert agráripari beruházásokhoz finanszírozásra volt szüksége.

A tranzakció végrehajtásakor pedig olyan helyen volt, ahol nem is tudott kommunikálni a külvilággal. A megbízásokat már korábban kiadta Csányi, aki egyébként azt is elmondta, hogyha nem nyáron, akkor ősszel került volna sor a részvények eladására.

Hogyan reagált az OTP részvénye?

Az OTP részvénye Csányi és a Bonitás eladásaira rendkívül negatívan reagált, közel 18 százalékot veszített az értékéből a bankpapír. De a sajtótájékoztató során, amikor megjelentek az első hírek, szinte azonnal szárnyalni kezdett a részvény.

Azóta azonban egyszer próbálta az OTP papírja megközelíteni a bejelentéskori szinteket, de az sem bizonyult sikeresnek.

OTP napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A legérdekesebb sztorikról szóló cikksorozat eddig megjelent részei: