Lefoglalták Horváth András noteszét a találkozóiról

Vágólapra másolva!
A rendőrök elvittek Horváth Andrástól, az áfabotrányt kirobbantó volt adóhivatali dolgozótól egy noteszt, amelyben azoknak a nevét, elérhetőségét vezette, akikkel az elmúlt néhány hétben találkozott. Horváth állítása szerint a jegyzetfüzetnek semmi köze ahhoz, ami miatt nyomozás folyik ellene, ezt szóvá is tette a házkutatást végző rendőröknek, ők mégis lefoglalták a noteszt.
Vágólapra másolva!

A Horváth Andrásnál csütörtökön tartott házkutatás során lefoglaltak a rendőrök egy noteszt, amelyben azoknak az újságíróknak, jogászoknak, illetve ismerősöknek a neve, telefonszáma volt, akikkel a korábbi adóhivatali dolgozó találkozott az elmúlt néhány hétben az általa kirobbantott üggyel kapcsolatban. Erről Horváth számolt be Origónak.

A noteszben vezette Horváth, hogy az elmúlt egy-két hétben kivel mikorra beszélt meg találkozót, mert azokat állítása szerint már nem tudta fejben tartani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi dolgozója november elején állt ki a nyilvánosság elé azzal, hogy az adóhatóság akadályozza egyes nagy áfacsaló hálózatok felszámolását. Horváth ezt követően rengeteg interjút adott, sok nyilvános rendezvényen szerepelt, és találkozott ellenzéki és kormánypárti politikusokkal is.

Horváth állítja, hogy a házkutatást végző rendőröknek jelezte, hogy a notesz tartalma nem tartozik ahhoz az ügyhöz, amelyben nála házkutatást rendeltek el, a rendőrök mégis elvitték tőle a jegyzetfüzetet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal vádolja korábbi munkatársát, hogy jogosulatlanul fért hozzá cégek adataihoz és vitte ki a hivatalból az információkat, adótitkot sértett. Ezért személyes adattal visszaélés gyanújával indult nyomozás ellene, a rendőröknek pedig – mint az az Origo birtokába került határozatból kiderült – olyan iratokat, adótitkot rögzítő adathordozókat kellett felderíteniük, lefoglalniuk csütörtökön, amelyek adótitkot képező adatokat tartalmaznak. Horváth szerint a notesz semmiképp nem tartozhat ebbe a körbe.

Megkerestük a rendőrséget, hogy valóban az történt-e, amit Horváth András állít, és azt is tudakoltuk, hogy a jelzése ellenére miért foglalták le a noteszt. A rendőrség annyit közölt, hogy Horváth a nyomozati cselekmény ellen panaszt tett, aminek elbírálásáig türelmet kérnek.

A házkutatást egyébként többek között azzal indokolta a rendőrség (a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya viszi ezt a nyomozást), hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feljelentése szerint Horváth jelentős érdeksérelmet követett el, amikor jogosulatlanul, illetve céltól eltérően személyes adatot kezelt.

Azt is írják, hogy az adóhivatal belső ellenőrzése kiderítette, idén Horváth 628 adózónál hajtott végre adatlekérést, ebből az adóhivatal szerint 35 adózó esetében az informatikai rendszerből lekért adatok semmilyen formában nem kapcsolódnak munkafeladataihoz. Vagyis az adóhatóság szerint 597 esetben jogszerűen kért le adatokat Horváth. Horváth az Origónak azt mondta, nem közölték vele, mi az a 35 eset, amelyben a NAV szerint jogtalanul hívott le adatokat, de állítása szerint ő minden adatlehívást a munkája végzéséhez szükséges felhatalmazás alapján végzett.

Az áfacsalási ügy részleteit itt találja összegyűjtve.