2013 a Twitteren

használt okostelefon, Ne dobja ki a régi okosmobilját!, okostelefonnal játszó gyerek
Ha a világon bármi említésre méltó történik, az a Twitteren terjed a leggyorsabban
Vágólapra másolva!
Összegezte az évét a világ vezető mikroblogja. A legnépszerűbb öt témát csak az úgynevezett aranytvitek utasítják maguk mögé.
Vágólapra másolva!

A Twitter nem virítja, mert egyáltalán nem ilyesmit vett célba, a Facebook tábortűz-hangulatát, hatalmas hozzászólás-kavalkádját, nem varázsolja egyszerre napilappá és legzajosabb bulivá a falunkat. Gyorsaságban viszont verhetetlen. Minél szélesebb érdeklődésre tarthat számot valami váratlan esemény, annál világosabbak a Twitter előnyei. Tipikusan ide tartozik minden olyan történés, ami bréking a hírekben, csak a Twitteren szinte hangsebességgel száguld végig az, amiből a tévés szerkesztők estére vezető hírt faragnak.

Ha a világon bármi említésre méltó történik, az a Twitteren terjed a leggyorsabban Forrás: AFP/Sandro Di Carlo Darsa

Ötödik hely: a bostoni maraton

Ha a 2011 januári földrengés ilyen volt Magyarországon, képzelhetjük, mit generált az április 15-i robbantás. A sort a Boston Globe nyitotta meg a puszta hírrel, a helyiek beszámolnak a rémületről, a döbbenetről, a csengő fülről. Félárbocon a zászló a Fehér Házban. A Boston Police a lakosság segítségét kéri, nem is eredménytelenül. Hogy négy nap elteltével győzött az igazság, valószínűleg az is a Twitteren hangzott el először.

Negyedik hely: #oscars

A 85. Oscar-díjkiosztó témájában a sneak-peek volt a legérdekesebb: amiből lehetett egy villámsebeset, egy rekordfürgét villantani, mielőtt a nagy nyilvánosság elé lép vele vagy benne az illető celeb, abból villantás lett. Heidi Klum megmutatta a csodaszép ruhája vázlatát – papíron. Seth Rogan nagyon izgult. Kristin Chenoweth rettentően örült, hogy olyan borzalmasan nagyot énekelt Seth MacFarlane-nel – akiről egyébként elég hamar megállapították netszerte, hogy szexista, mell-centrikus, nagy és szeretett színészeket és filmeket dehonesztáló dalocskáival szörnyű sötétségről és brutális érzéketlenségről tett tanúságot, egyszerűen agyonvágta a gálát. Oprah Winfrey tátott szájjal bámulja Barbra Streisand eleganciáját. Ben Affleck itt is megköszöni mindenkinek az Argo fantasztikus útját. És persze elviszi a pálmát Jennifer Lawrence nehezen felejthető rögtönzése. Ez az esés egyébként etikett-történelmet írt. Mostantól lépcsőn elzakózni úton a köszönőbeszéd felé: így, vagy sehogy.

Harmadik hely: #SFBatkid

Novemberben San Fransisco egy napra Gotham Cityvé változott, így teljesült a leukémiából kigyógyult, ötéves Miles Scott legnagyobb vágya. Batman nélkülözhetetlen asszisztense megmentette a teljes lakosságot a gonosztól, a történetet itt olvashatjátok. A Twitter pedig gyakorlatilag gigantikus ujjongótábor lett. A csiripekből tisztán látszik, hogy minden erőfeszítés, minden cent megérte, a nagybeteg gyerekek vágyteljesítésére alakult Make a Wish szervezettől az elbűvölt résztvevőkön át a minden sejtjéig meghatott anyukáig senki nem tartotta magában a gondolatai.

Második hely: #RoyalBaby

A kórház elhagyása után két napig nem tudta még a világ, hogy hívják a földkerekség éppen leghíresebb babáját, de a royal baby kifejezés kielégítőnek bizonyult ahhoz, hogy a Clarence House megduplázza a követői számát, hogy David Cameron után Máltától Litvánián át Franciaországig a Twitteren gratuláljanak a boldog szülőknek az örömben osztozó kormányfők.

Első hely: #SB47

Több mint 24 millió tvit érkezett Super Bowl témában. Flotus, aki nem más, mint a jelek szerint igen tisztesen twitterező First Lady, meg Oprah, Kim Kardashian, Bruno Mars mindenek előtt arra tért ki, hogy és ahogyan Beyoncé énekelt a félidőben. A beütő áramszünetet gyorsan meglovagolták a hirdetések, így az Oreo – „Energia-gondok? Semmi baj, Oreo” –, a Tide – „Az elsötétedést nem, de a foltokat igen” –, Alicia Keys pedig tájékoztatta a net népét, hogy az izgalomtól, mert – ő lévén, aki a himnuszt elénekelte a mérkőzés előtt – fellépését sok millió televíziókészüléken lehet nyomon követni, pillangók repkedtek a gyomrában. Érdekesség még, ami először fordult elő a Super Bowl történetében: a döntő csapatainak edzője testvérpár, Jim és John Harbaugh.

Végül az arany csiripek

Talán ez az a pont, ahol a Twitter közösségi jellegében a celeb-kompatibilitás lenyomja a webkettőt. Amerika kedvencei a Twitteren érik el a leggyorsabban, a leghírszerűbben a kedvencek Amerikáját. Ezért tartozik ide Cory Monteith halála júliusban, ahogy természetesen Paul Walker utolsó száguldása. És ezért sorolódott ide, bár angol, Niall Horan huszadik születésnapja. Mert az igenis az egész világ empátiájára tarthat számot, ami vele történt. Nem elég, hogy a One Direction őrületes sikereket zsebel be, a tetejébe neki soha többet nem kell tininek lennie!