Mit tanulhatsz a Nokia sztorijából?

Vágólapra másolva!
Egy igazán sikeres befektető képes a fájdalmas kudarcokból is értékes tapasztalatokat leszűrni. De azért mégis jobb egy olyan történetből tanulni, amin fél év alatt megdupláztuk a pénzünket, nem? Az év tőzsdei sztorija szerintem: a Nokia átalakulása.
Vágólapra másolva!

A következő napokban sorra vesszük azokat a sztorikat 2013-ból, melyek számunkra, szerzőnként a legjelentősebbnek számítottak, és némi szubjektivitással is fűszerezve próbáljuk megmutatni olvasóinknak, melyek voltak a legmeghatározóbb fejlemények az idei évben.

Szögezzük le rögtön az elején: teljesen önkényes és szubjektív választás az év tőzsdei sztorijának a Nokiát kikiáltani, de ha engem 2013-ról kérdeznek, évek múlva is az fog eszembe jutni (sok egyéb mellett), amikor 100 százalékos hozamot sikerült elérni azzal, hogy megsejtettünk egy, a piac jelentős része számára elképzelhetetlennek tűnő fordulatot, nevezetesen a Nokia mobilgyártásának eladását.

És amire igazán büszkék vagyunk: az Investor Trader ügyfelei még idejekorán, bőven a nagy robbanás előtt megkapták ötletünket, miszerint érdemes Nokia részvényeket venni.

Hosszú történet, drámai fordulatokkal

A Nokia nagy fordulatának gyökerei sokkal messzebbre nyúlnak vissza, mint 2013. A 2011-es nagy stratégiaváltás után, aminek keretében még másfél évig zuhant az árfolyam, egészen addig, amíg annyira negatív lett a hangulat a cég körül, hogy az elemzői várakozások enyhe javulása is több mint 150 százalékos emelkedést hozott.

Ennek hátteréről 2013 januárjában az Investor.hu-n is írtunk. Mint utóbb bebizonyosodott, januárban épp a 3,9 euró közeli árfolyamnál intettünk óvatosságra, miszerint kár lenne a részvény után kapni a nagy rali után. Pár hónap alatt közel 40 százalék esés következett, olyan rossz hírekkel tarkítva, mint a Nokia kipenderítése a legfontosabb európai részvényindexből, vagy a 149 éve töretlen osztalékfizetés kényszerű felfüggesztése.

Aztán nyáron végül felpörögtek az események, és ugyan a nagy szárnyalás mostanra megtorpant, nem érdemes levenni a szemünket a Nokiáról. A megújult, karcsúbbá és dinamikusabbá vált Nokia ugyanis ismét a piac élére kíván állni. Igaz, nem a mobiltelefonok, hanem a mobilhálózatok terén, de minden esélye megvan a sikerre. Ha lezárul a nagy üzlet, akkor a következő kérdés az lesz, mihez kezd a hatalmas készpéznállományával a cég. Ez ugyan nagy bizonytalanság, de ugyanakkor újabb nagy lendületet is adhat a részvénynek, ha a menedzsment valóban értékteremtő módon használja fel a nagy pénzállományt.

A Nagy Nokia Történet 2013-as fejezetei dióhéjban:

A Nokia heti grafikonja (Helsinki) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ne maradjon le a következő Nokiáról!

Nyisson számlát az Investor Traderen, így azonnal értesülhet legújabb kereskedési ötleteinkről, és pár kattintással akár meg is valósíthatja őket!

Mit tanultunk a történetből?

Már 2013 legelején fontos tanulságokat vontunk le a Nokia sztorijából, és ez a lista csak nőtt idén. Lásssuk a legfontosabb leckéket!

1. A piac nem tud mindent.

Hiába tűnik úgy, hogy innen, a kicsi Magyarországról úgysem fogunk tudni kitalálni semmi újdonságot egy nagy nyugat-európai cégről, amit elemzők garmadája figyel árgus szemekkel, nem így van. Az elemzők nem tévedhetetlenek, az elemzés és a befektetés pedig rengeteg szubjektív döntést foglal magába, bármennyire is szeretnék sokan egzakt, szinte mechanikus folyamatnak beállítani. Mi úgy gondoltuk, reális és kedvező forgatókönyv a Nokia készülékgyártásának eladása (nem voltunk persze egyedül ezzel a véleménnyel), mások lehetetlennek és értékrombolónak tartották. Most nekünk lett igazunk.

2. Érdemes hosszasan követni egy történetet.

Nem csak valami véletlen megérzés vezetett persze a fenti döntéshez. Jelen sorok szerzője már évek óta követi a Nokiát, így például a 2013-as események közvetlen előzményének tekinthető 2011-es stratégiaváltást is aktívan elemeztem. A tőzsde az a műfaj, ahol a kitartás általában meghozza a gyümölcsét.

Mindez persze nem jelenti, hogy éjt nappallá téve kell egyetlen vállalat minden apró rezdülését figyelni. Sőt, épp ellenkezőleg, de az adott iparágat meghatározó tényezőket, trendeket fontos követni. A legjobb, ha az ember olyan iparágat választ magának, ami mindenféle tőzsdei-befektetési aspektus nélkül is érdekli, és szívesen mélyed el a történéseiben.

3. Nem a számvitelen múlik.

Az elmélyedés pedig nem az apró pénzügyi, számviteli, jogi részletek mikroszkóp alatti vizsgálatát jelenti. Híreket, piackutatási adatokat, nyilatkozatokat, és a cégről alkotott más véleményeket kell olvasnunk. A legfontosabb, hogy igyekezzünk megérteni, mik azok a mozgatórugók, amik a vállalat alapvető fundamentumait meghatározzák.

Sokkal ritkább az az eset, amikor egy vállalatot obskúrus adóváltozások, speciális könyvelési tételek és hasonló száraz részletek tesznek befektetési szemmel vonzóvá. Nem véletlenül használjuk a befektetési sztori kifejezést.

4. Nem szabad beleszeretni egy történetbe

A nagy profitot bezsebeltük, itt az ideje tovább lépni. Az újév és az azutáni évek befektetési teljesítményét már nem javítja tovább ez az idei nagy fogás, újabb célpontokat, sztorikat kell találnunk. Azt nem ígérjük, hogy nem fogunk az Investor.hu-n a Nokiáról írni, de azt igen, hogy a készülékgyártás értékesítésének "megjóslását" eltesszük az őt megillető helyre az emlékeinben, és legközelebb majd az unokáinknak vesszük elő újból a történetet.

A Nokiáról viszont nem vesszük le a szemünket. Ahogy fentebb is írtam, könnyen előfordulhat, hogy 2014 elején újabb lendületet vesz majd a részvény, és nem szeretnénk lemaradni egyetlen nagy lehetőségről sem. Amint megszületik az újabb befektetési ötletünk, azonnal elküldjük az Investor Trader ügyfeleinek.