A NAV lecsapott a szellemplázára

Vágólapra másolva!
Razziázott az adóhivatal a XV. kerületi szellemplázában, az illegális ázsiai kereskedelem egyik budapesti központjában. Óriási bírságok és büntetőeljárások várhatók.
Vágólapra másolva!

Adózatlan termékek után kutatva adóellenőrök, pénzügyőrök szállták meg hétfőn a Budapest XV. kerületében található szellemplázát. Az akció jelenleg is zajlik, de már most látszik, hogy az ügyben jelentős bírságra és büntetőjogi felelősségre vonásra lehet számítani - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV összehangolt ellenőrzést végzett a nagy kiterjedésű, földalatti árusítóhelyeken - a szellemplázát napokban a 444.hu rejtett kamerával járta be -, ahol főként távol-keleti illegális kereskedők árulták a legkülönbözőbb termékeket, de főként édességeket. Egy, az akció során képbe került csokoládé- és édességkereskedőt fedett próbavásárlással csaltak lépre az adóellenőrök. Számlát, nyugtát nem kaptak a vásárolt termékekről.

A helyszínbejárást a zugárusok úgy próbálták megakadályozni, hogy sebtében bezárnak. A pénzügyőröket azonban ez nem riasztotta el, a NAv szerint jelenleg folyik az árukészlet számbavétele. De a NAV közleménye szerint már a vizsgálat jelenlegi szakaszában is látszik, hogy az ügyben nagy összegű mulasztási bírságot szab ki az adóhivatal, és az ellenőrzéssorozatnak büntetőjogi következményei lesznek. Az eljárást a NAV pénzügyi nyomozói folytatják le.