Levélben kérte a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a kedden elfogadott tankönyvtörvényt - közölte a szervezet szombaton az MTI-vel.

Arra kérték az államfőt, hogy a következő tanév biztonságos tankönyvellátása érdekében küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a törvényjavaslatot, amellyel kapcsolatosan szerintük számos aggály merült fel.

A TVOT szerint jogi problémát jelent, hogy elmaradt a törvényjavaslat szakmai és társadalmi egyeztetése, illetve, hogy a szabályozás több esetben uniós jogszabályokat sért. Hozzátették, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint is jogos kiadói kártérítési igényeket alapoz meg.

A jogszabály szerintük súlyosan veszélyezteti a következő tanév tankönyvellátását. A szabályozás megszüntet olyan, új kerettantervhez kifejlesztett könyvek folyamatban lévő tankönyvi minősítését, melyek előző évfolyamnak szóló köteteiből most szeptemberben kezdték meg az iskolák a tanítást, ami a TVOT szerint súlyosan sérti az iskolában folyó szakmai munkát.

A 2013-ban választott 1., 5., 9. osztályos tankönyveknek így nem lesz folytatása, emiatt a szeptemberben vásárolt tartós tankönyvek nagy részét le kell cserélni. Ez óriási pazarlás is - jegyezték meg. A TVOT szerint zavart okozhat az ellátásban az is, hogy nem egyértelmű, mely könyveket is rendelhetik az iskolák a következő tanévre.

A szervezet a jogi és szakmai aggályok mellett felhívta a köztársasági elnök figyelmét arra is, hogy a törvényjavaslat indoklása - megítélésük szerint - több valótlanságot tartalmaz. Megemlítették, hogy míg az indoklás szerint sok példa van Európában az állami tankönyvkiadásra, ezzel szemben Európában szinte kivétel nélkül nem állami tankönyvkiadás működik. Az indoklásban száznál több hazai tankönyvkiadó szerepel, a TVOT szerint mintegy 50 működik.

Szintén szerepel az indoklásban, hogy a piaci alapú tankönyvellátásban korábban nagyobb zavarok voltak, a TVOT szerint azonban az idei, Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) által vezényelt állami tankönyvellátás volt az, ami az elmúlt 20 év legnagyobb zavarát okozta.

A parlament keddi döntésével állami feladatként határozta meg a tankönyvellátást. A jogszabály értelmében az állam 2013. szeptember 1-jétől felmenő rendszerben biztosítja az ingyenes tankönyvellátást az elsőtől a nyolcadik évfolyamig. A köznevelésben használható tankönyvekről tankönyvjegyzéket kell vezetni. Az iskolák fő szabály szerint évfolyamonként és tantárgyanként a tankönyvjegyzékben szereplő két tankönyvből választhatnak.

Az indoklás szerint a 2014. január 1-jén hatályba lépő változtatásokkal jogi értelemben is megszűnik a piaci elvekre épülő tankönyvellátás, és helyébe az állam teljes körű felelősségére épülő rendszer lép. A tankönyvek fejlesztésért és kiadásáért egy állami szerv felel majd, megrendelésük, beszerzésük és az iskolákba eljuttatásuk a már működő könyvtárellátó feladata lesz.