Újabb tüntetés lesz az áfacsalási botrány miatt

Vágólapra másolva!
December 28-án délután az adóhivatal előtt tüntetnek azok a civil szervezetek, akik nem akarják hagyni, hogy a kormányzat eltussolja a Horváth András által kirobbantott áfacsalási ügyet.
Vágólapra másolva!

Több civil szervezet is tüntetésre hívja az embereket. December 28-án, szombaton délután 3 órától tüntetés lesz az áfacsalási botrány kivizsgálásáért az adóhivatal (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, NAV) Széchenyi utcai épülete előtt. A tüntetők később a Parlamenthez vonulnak, részletes program itt.

Mint az egyik támogató szervezet, a Levegő Munkacsoport emlékeztet, „Horváth Andrást, a NAV közreműködésével elkövetett, évi ezermilliárd forintra becsült áfacsalás leleplezőjét már hatósági eszközökkel próbálják elhallgattatni, nyomozók jelentek meg a lakásán, bizonyítékait lefoglalták. A hatalom minden eszközt bevet az igazság feltárásának ellehetetlenítésére.” Horváth ellen két nyomozás is folyik, jogvédők szerint az egyik törvénytelenül.

A szervezők szerint a tüntetés célja: megmutatni a hatalomnak, hogy sokan támogatják Horváth András harcát a kormányzati korrupció ellen. Célja az is, hogy egyúttal üzenjen az adóhivatal megfélemlített dolgozóinak, hogy velük vannak a tüntetők, és arra bátorítják őket, szólaljanak meg. Azt is el szeretnék érni, hogy a parlamenti vizsgálóbizottság érdemi munkát végezzen.

A szervezők kérnek mindenkit, hogy a tüntetésre hozzon magával egy zöld dossziét. (Horváth András egy elhíresült zöld dossziéban tartott cégneveket, adatokat, amelyek a kiterjedt áfacsalást hivatottak alátámasztani, de a rendőrök azt is lefoglalták.)

Amikor bő egy hete házkutatást tartottak Horváthnál a rendőrök, és iratokat, számítógépes merevlemezt, a találkozóit tartalmazó noteszt vittek el tőle, aznap délután tüntetést rántott össze a mostani akcióban is részt vevő Az alkotmány nem játék nevű civil szervezet. Az akkori demonstráción alig 150-200 ember volt.

Az áfacsalási botrány eseményeit itt gyűjtjük.