A rajtgépben ragadtak az ázsiai piacok

Vágólapra másolva!
Alapvetően gyengén szerepelnek ma reggel az ázsiai piacok, az új év első kereskedési napján főleg a kínai makroadatok miatt kerültek fölénybe az eladók.
Vágólapra másolva!

A kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex csak 51 pontos lett decemberben, holott az elemzők 51,2 pontot vártak a novemberi 51,4 után. A vártnál nagyobb lassulás a növekedésben (50 pont felett növekedés) újra felerősítette az aggodalmakat a kínai növekedés fenntarthatóságával kapcsolatban. Ráadásul a kínai elnök, Xi Jinping is kiemelte, mindenképpen szeretnék véghez vinni a korábban bejelentett reformokat.

Ennek megfelelően a Shanghai Composite 0,4 százalékos mínuszban jár, míg a hongkongi index szintén gyengülést mutat az év első kereskedési napján. A dél-koreai KOSPI ugyanakkor 2,2 százalékot veszített, amit elsősorban a Hyundai és a Kia Motors 4,7 százalékos zuhanásának köszönhet, a gyengébb autóértékesítési várakozások eredményeként. Az ausztrál piac viszont 0,6 százalékot tudott erősödni, elsősorban a nyersanyagpiaci vállalatok pluszainak köszönhetően.

Az amerikai részvényindexek kedden a rövidebb nyitva tartás alatt is erősödni tudtak, az S&P 500 és a Dow Jones 0,4 százalékot, a Nasdaq 0,6 százalékot emelkedett, így a Dow Jones ismét új történelmi zárócsúcsot ütött. A mai ázsiai gyenge hangulat azonban könnyen lehet, hogy az amerikai piacok emelkedését is megakasztja, továbbá fél3-kor munkaerőpiaci adat, míg délután 4-kor az ISM feldolgozóipari index is napvilágot lát.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu