Patyolatszámlák: tényleg csak nagyban éri meg adót csalni

Vágólapra másolva!
Ha valakinek Horváth András lassan, de egyre biztosabban elbagatellizált és eltussolt ügye után még kétségei lettek volna, most az adóamnesztia szolgálhat újabb bizonyítékul arra, hogy adót csalni kizárólag nagy tételben éri meg.
Vágólapra másolva!

Már nem kell sokat aludni ahhoz, hogy bármelyik jóravaló magyar adócsaló nyithasson patyolatszámlákat (a közigazgatás eufemisztikus bikkfanyelvén Stabilitás Megtakarítás Számlákat), amelyekre szankciók nélkül helyezheti el az adózatlan, esetleg törvénytelen forrásból származó jövedelmét, megtakarításait.

Igen, ez az, aminek tűnik: legalizált pénzmosás.

Forrás: Disney

Miért engedélyezne ilyet bárki?

Hát, először is, mert szüksége van pénzre. Mármint a költségvetésnek.

Az időleges adóamnesztia intézménye időről-időre előkerül a világ legkülönbözőbb pontjain, és az általános tapasztalat az, hogy jelentős többletjövedelemhez juttatja a költségvetést. Bár a konstrukciók értelemszerűen helytől és időtől függően eltérőek, a lényegi pontjukban megegyeznek: arra az elvre építenek, hogy még ha illegális is a jövedelem, még ha meg is kerülték vele az adózást, legalább legyen az állam számára látható, és legalább valamennyi közterhet fizessenek utána.

Az egyesült államok-beli illetékhivatal, az IRS például 2009-ben hirdetett időleges amnesztiát az offshore számlákról hazahozott pénzekre, aminek az eredményeként 30 ezer amerikai állampolgár (többségük a leggazdagabb 1 százalékból) vitte haza az addig illegálisnak számító jövedelmét és megtakarítását, ezzel mintegy 2,7 milliárd dolláros plusz bevételhez juttatva a szövetségi költségvetést.

Hasonló eredményeket könyvelhetett el az ausztrál adóhivatal, az ATO is, ami szintén 2009-ben egy nagyon hasonló akció keretében ösztönözte arra az állampolgáraikat, hogy számolják fel az offshore számláikat.

Kinek jó ez?

Azt nem könnyű belátni, hogy az ehhez hasonló - javarészt időlegesnek meghirdetett - adóamnesztia-programok hogyan segítik a leggazdagabb réteget.

Minthogy offshore bankszámlájuk kizárólag a tehetőseknek van, és a legtöbb olyan technikához is ők férnek hozzá, amivel az adófizetés elkerülhetővé válik, az amnesztia közvetlenül kizárólag ennek a rétegnek az érdekét szolgálja.

A közvetett hatás a költségvetés plusz-bevételein keresztül keletkezik, és bár a láthatóvá vált jövedelmek kimondottan a gazdaság kifehéredésének irányába mutatnak, ezért az adók és a kínos kérdések elengedésével az állam komoly árat fizet.

A most megjelent végrehajtási rendelet szerint patyolatszámlát legalább ötmillió forinttal lehet majd nyitni (ezzel garantálva, hogy kizárólag a legnagyobb jövedelmű réteg részesülhessen az adóamnesztiával járó előnyökben), és bár a számlán csak egyszer lehet elhelyezni pénzt, de tetszőleges számú számla nyitható, így a rendszer nemcsak az eddig megszerzett illegális megtakarítások tisztára mosására, hanem a jövőbeni illegális jövedelmek folyamatos kifehérítésére is kitűnően alkalmas.

Hogy időbeli korlát? Ja, az nincs.

Ár, érték

Ami az állam adóbevételeit illeti, ha valaki azonnal fel akarja venni az elhelyezett pénzt, akkor a személyi jövedelemadó kétszeresét kell kifizetnie rá (tekintve, hogy a pénzre semmilyen más közterhet nem fizetett, még ez sem biztos, hogy rossz ötlet), de ha nem kenyérre kell neki, és van idege öt évig parkoltatni, akkor már ingyen juthat hozzá az addigra már mintaszerűen tisztának számító jövedelméhez.

Hogy az így láthatóvá váló (és esetleg önként leadózott) jövedelmek mennyi pluszbevételhez juttatják majd a költségvetést, azt egyelőre megjósolni is nehéz.

Az akció üzenete ugyanakkor nagyon könnyedén lefordítható: ha elég nagyban játszol, az adócsalás mindenképpen kifizetődő.