Portfóliót tisztít a Synergon

A Synergon napi grafikonja
Vágólapra másolva!
A Synergon Informatika Nyrt. megkezdte a korábban felvásárolt és időközben átértékelt vagyonelemek értékesítését, ezzel racionalizálva a társaság működését. 
Vágólapra másolva!

A társaság vezetése a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően áttekintette az elmúlt években felvásárolt társaságok működését, a meglévő cégportfóliót, valamint a korábbi menedzsment által meghatározott irányokat és arra a döntésre jutott, hogy a befektetési céllal vásárolt társaságok értékesítése üzletileg megalapozott.

Az értékesítés oka, hogy nem váltották be a hozzájuk fűződő reményeket. A piaci helyzet miatt, a korábban vásárolt üzleti tevékenységből nem várható azonnali és rövid távú olyan hatás, ami a pénztermelő képességet növelné.

Ezen túl a társaság eredményességének javítása érdekében megkezdte a költségstruktúra felülvizsgálatát, melynek egyik legfontosabb része a befektetési célú társaságok értékesítése, és az újak átvétele.

  • A Synergon vezetésének döntése szerint 2013. december 30-án megkötött szerződéssel a Synergon eladta a társaság tulajdonában lévő Adatvilág Kft., illetve Nav-Invest Kft. teljes tulajdonrészét a Centradata Zrt.-nek.
  • A fenti tranzakciókkal egyidejűleg megkötött szerződések alapján teljes egészében a Synergon tulajdonába kerül az ITSSM informatikai Kft., valamint a Game Server Invest Kft., és leánya, Közlinform Kft.
  • A Synergon Informatika Nyrt. által a fentiekben értékesítésre kerülő társasági részesedések és a megszerzett üzletrészek ellenértéke a tranzakciót megelőzően fennálló követelések és ötelezettségek kölcsönös beszámításával kerül rendezésre.

A harmadik negyedéves gyorsjelentéséből világossá vált, hogy az infokommunikációs piac továbbra sem élénkült érdemben, Ugyanakkor a cég vezetése szerint a 2014-220-as európai uniós költségvetési időszak, illetve a kormány által tervezett uniós forrásokat meghatározó Operatív Program már felpezsdítheti a hazai infokommunikációs piacot. A fenti ügylettel a társaság részben a program révén megvalósuló fejlesztésekre készült fel.

A Synergon ezen túl bejelentette, hogy az Adatvilággal kötött kölcsönszerződés alapján 500 ezer darab saját részvént kapott vissza. Emiatt pedig a saját részvény állománya 10,99 százalékról, 16,36 százalékra nőtt.

A bejelentéseket követően 7,7 százalékos emelkedést mutat a Synergon árfolyama az év első kereskedési napján.

A Synergon napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu