Csúnya évkezdet a nemzetközi piacokon

Vágólapra másolva!
Borúsan kezdődött az év az amerikai tőzsdéken, közel egy százalékos esések jöttek össze, miután Kínából és az USA-ból is gyengébb feldolgozóipari adatok érkeztek. Pénteken Ázsiában is tovább folytatodott a lejtmenet, a hongkongi börze például több mint két százalékkal zuhant.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones és az S&P 500 0,8 illetve 0,9 százalékos mínusszal kezdett, és a Nasdaq is hozzájuk hasonló csökkensét halmozott fel a csütörtöki kereskedési nap végére. Pedig a munkaerőpiacról pozitív adat látott napvilágot és bár a feldolgozóiparból kicsivel negatívabb makroadat érkezett, a túlzott pesszimizmust talán ez sem igazolja, hiszen 2013-ban a második legerősebb szám került publikálásra.

Kínában még ma sem találtak magukra a részvényindexek, miután tegnap a feldolgozóiparból, míg pénteken a feldolgozóiparon kívülről látott napvilágot az előző havinál kedvezőtlenebb beszerzési menedzserindex. A nem feldolgozóipari index 54,6 pontra mérséklődött, ami augusztus óta a legalacsonyabb érték.

Ennek eredményeként pedig a kínai tőzsdeindexek mély mínuszba kerültek, a hongkongi Hang Seng több mint két százalékkal, a sanghaji mutató pedig 1,2 százalékkal került lejjebb. A szélesebb ázsiai piacokon sem sokkal jobb a hangulat, Dél-Koreában és Ausztráliában is mínuszok gyűltek össze a hét utolsó kereskedési napján. Japánban ma sem nyitott ki a tőzsde, ellenben a jen erősödésbe kezdett a dollárral szemben, és 104 közelébe érkezett az árfolyam.

Az európai határidős indexek alapján mínusszal kezdődhet a nap az öreg kontinensen is, a tegnapi nagy zakó után. Makroadatokból nem lesz ma tumultus, az eurózóna decemberi inflációs száma lát napvilágot.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
USD/JPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu