Ezért omlott össze az olaj

Vágólapra másolva!
Több mint 6 százalékos esést hozott össze néhány nap alatt az olaj, rég nem látott lendülettel kezdett meg esni a 2013-as év utolsó és a 2014-es év első napjaiban a nyersanyag. A líbiai kitermelés növekedése és a rossz amerikai idő miatti kereslet visszaesés is egyaránt szerepet játszik a mozgásban.
Vágólapra másolva!

Pár nap leforgása alatt több mint 6 százalékot esett az amerikai WTI típusú olaj árfolyama és ezzel ismét 100 dollár alá került az energiahordozó. A hirtelen esésben számos tényező szerepet játszott.

A hatalmas esés után kezd magára találni Líbia

Líbiában nem ment az utóbbi hónapokban minden simán az olajszektorban. Folyamatosan csökkent a napi kitermelés, sőt, a Bloomberg adatai szerint a 2011-es polgárháború idején volt legutoljára ennyire alacsony a napi teljesítmény.

Némi örömre adhat viszont okot, hogy a Reuters értesülései szerint egy jelentős olajmező termelésének az újbóli beindításán fáradoznak, így növekedhet a kínálat a piacokon.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az időjárás is az olaj ellen van

Az elmúlt néhány napban egyre jobban beköszöntött a tél az USA-ban, emiatt pedig sokan arra számítanak, hogy csökkenhet a kereslet az üzemanyagok iránt.

A dollár is sokat erősödött

Nemcsak a várhatóan megnövekvő líbiai kitermelés, hanem az erősödő dollár is közrejátszott abban, hogy az olaj ennyire rosszul szerepelt.

Az EURUSD 1,38 fölött is járt 2013 utolsó napjaiban, de onnan pár nap alatt két "figurát" is lejött az árfolyam, így már csak 1,36 körül jár. Az erősödő dollár pedig nem feltétlenül jelent jót az olaj számára.

EURUSD napi grafikon Forrás: Bloomberg

A készletadat sem segített

Csütörtökön még arról szóltak a hírek, hogy néhány olajkereskedő úgy véli, hogy a pénteken megjelenő heti készletadatok nagyobb növekedést mutatnak, mint amire az elemzők számítanak.

A legfrissebb számok azonban azt mutatják, hogy jóval nagyobb volt a heti csökkenés nagysága, mint amit jósoltak a szakemberek. Ennek ellenére az olaj csak rövid ideig tudott pozitívan reagálni az adatra.

Ettől függetlenül 2013 végére az olajkészletek nagysága az elmúlt ötévben látott sávba estek vissza, pedig jópár hetet a maximum fölött töltött.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Csökkenhet itthon az üzemanyag ára?

A magyar autósok számára is jó hírként szolgálhat az olajáresés, hiszen ettől is függ, hogy mennyiért lehet tankolni. Ráadásul nemcsak az amerikai WTI típusú olaj, hanem az európai északi-tengeri Brent is hasonló esést ért el, mint a tengerentúli társa.

Brent olaj napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A jó hír ellen szól ugyanakkor, hogy a dollár erősödött a főbb devizákkal, így a forinttal szemben is. Emiatt pedig hiába lehetne nagyobb csökkenést várni, mégsem fog feltétlenül bekövetkezni.