Vágólapra másolva!
Öt éves mélypontra esett a munkanélküliségi ráta, 15 éves csúcsra szökött a foglalkoztatottak száma 2013 őszén. Ami nem is csoda, a közmunkaprogramok sokat jelentenek, és a külföldre távozottak is növelik a foglalkoztatottak számát.
Vágólapra másolva!

Négymillió és tizenegyezer fő volt foglalkoztatott 2013 őszén a statisztikai hivatal adatai szerint.

Ilyen sokan 1998 óta nem dolgoztak Magyarországon a kimutatások szerint.

A foglalkoztattottak számában a megugrás nem meglepő, az javarészt a közmunkaprogramok csúcsra járatása miatt következett be. A Központi Statisztikai Hivatal nem közli a foglalkoztatottsági adatok között, hány közmunkás van, azt egy másik jelentéséből kell kitúrni. A keresetek statisztika utolsó oldalán látható, hogy 2013 októberére van adat, akkor 133 ezer főt számláltak meg közmunkásként.

Egy korábbi cikkünkben világítottunk rá, hogy a foglalkoztatottak számának emelkedésében négy tényező is szerepet játszik, és csak az egyik az, hogy a versenyszektorban is több lett a munkás. (A kormányváltástól eltelt három évben megnőtt foglalkoztatotti létszámból csak minden harmadikat magyarázza a magánszférában teremtett új állások száma.) A közmunkások is többen lettek, de a statisztika ide számolja azokat is, akik külföldre mentek dolgozni, de még van Magyarországon lakásuk és valamelyik rokonuk itt lakik. És minden ellenkező kormányzati szóbeli törekvéssel szemben az állami szféra létszáma is nőtt.

A közmunka szerepének növekedése várható. Ez vélhetően a szeptember-november közötti időszak adataiban is nyomot hagyott, mert a kormány novemberben elindította a téli közmunkaprogramot, amelybe 200 ezer embert akar bevonni.

Ha képet akarunk kapni arról, ebben a kormányzati ciklusban hogyan változott a foglalkoztatottság, akkor nem a kormányváltás időszakával, 2010 május-július közötti három hónappal (a KSH háromhavi átlagot közöl), hanem a 2010 hasonló időszakával, szeptember-november közötti intervallummal kell összevetni a most őszi adatot. (A foglalkoztatásban erős a szezonalitás, tavasszal és nyáron a mezőgazdasági munkák és a turizmus miatt mindig is többen dolgoznak, mint télen.) Ezen három év alatt 185 ezerrel lett több a foglalkoztatott.

Ezek után nem meglepő, hogy a munkanélküliségi ráta csökkent tavaly ősszel. Az állástalanok aránya 9,3 százalékra apadt, amely 2008 év vége óta a legalacsonyabb érték. Még így is 410 ezer embert tart munkanélkülinek a statisztika.