Így találd meg az év befektetését!

Vágólapra másolva!
Másfél évtizede nem látott formában pörögnek az amerikai tőzsdék, és idén sem kell attól tartanunk, hogy derékba törik a lendület. De ekkora emelkedés után hol érdemes célpontokat keresni? Íme, egy módszer a kezdéshez.
Vágólapra másolva!

1997 óta nem teljesített olyan jól az S&P500 index, mint 2013-ban, és jelenlegi tudásunk alapján 2014-ben sem kell brutális összeomlástól tartanunk. A makrokörnyezet egyre javul, az új történelmi csúcsok ellenére a hangulat sem csapott még át talán eufórikusan optimistába. A nagy rali mégis lassulhat 2014 első felében, és az év egésze sem feltétlenül lesz olyan kirobbanó, mint a tavalyi.

Ebben a környezetben pedig különösen aktuális elgondolkodni, hogy vajon milyen szektorok és részvények vihetik tovább az amerikai piacok lendületét. 2014-ben megnő a jól elcsípett egyedi részvénysztorik jelentősége, főként, ha eljön végre az a korrekció, amire már mi magunk is várunk az elmúlt időben, egy átmeneti visszaesés kiváló beszállási lehetőséget jelenthet a vonzó sztorikba.

A történelmi tapasztalatok alapján a bika piacok utolsó szakaszában a korábbi lemaradó részvények kerülnek fókuszba. Ez az utolsó szakasz is hosszan elhúzódhat még, nem jelenti, hogy az emelkedő trend napokon-heteken belül véget érne (persze ezt kizárni sem lehet), de érdemes azokat a sztorikat keresni, amelyek az eddigi emelkedésből valami miatt kimaradtak. Nem árt persze, ha a fundamentális háttér is összeáll, és ha ilyen célpontot találunk, akkor bőven piaci átlag feletti emelkedésre is számíthatunk.

De hol lehet ilyen célpontokat keresni?

2013-ban a leggyengébben a telekommunikációs (6%), a közmű (9%) és az energia (22%) szektorok teljesítettek 2013-ban. Persze ez relatív, hiszen az S&P500 egésze közel 30 százalékot emelkedett, a legjobban teljesítő ciklikus fogyasztási szektor pedig 41 százalékot. Az energiaszektor átlagos 22 százalékos teljesítménye ehhez képest már „gyengének” számít, így a 10-ből a legrosszabb három szektorból álló alsó kvartilisben (negyedben) foglalt helyet a valóban nem sziporkázó közmű és telekom cégekkel (az ábrán pirossal a leggyengébb, sötétzölddel a legerősebb három-három szektort jelöltük).

Hosszabb távra tekintve ráadásul még tartósabb lemaradásokra is fény derül. A közmű- és az energiacégek két éve stabilan a leggyengébb három szektor között szerepelnek, míg alapvető fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok is a mezőny második felében mozogtak összességében, a nyersanyagkapcsolt cégek pedig az elmúlt három évben nem tudtak a mezőny második feléből előre törni.

Érdekes megfigyelni azt is, hogy a technológiai szektor az elmúlt négy évben egyszer sem tudott a legjobb három szektor közé kerülni, dacára a nagy felhajtásnak, óriási IPO-knak, és az Apple 2013 előtti masszív emelkedésének. Ez arra utal, hogy a szektorban lehetnek jelentős lemaradók is a látványos menetelést mutató sztárok mellett, itt is érdemes tehát körülnézni.

Forrás: Investor.hu

Ha pusztán az egyes szektorok éves relatív teljesítményéből indulunk ki, akkor a közművek, energiacégek, alapvető fogyasztási javakat gyártó és nyersanyagkapcsolt cégek között kellene keresgélnünk. De ez így még felemás, érdemes tovább finomítani. A felsorolt szektorok közül ugyanis a közmű és az alapvető fogyasztási javakat gyártó cégek jellemzően defenzív(ebb) iparágak, azaz a részvénybefektetők számára akkor válnak igazán érdekessé, amikor gyenge makrogazdasági környezetben is relatíve stabil és kiszámítható működésű cégeket keresnek.

A nyertesek: energia, nyersanyag, technológia

Márpedig ha hihetünk a kilátásoknak, akkor 2014 nem kifejezetten nehéz gazdasági környezetet hoz, sőt, éppen az élénkülő növekedés, javuló foglalkoztatás és ezzel együtt az év második felében a megélénkülő inflációs fenyegetés lesz a jellemző. Ezekre pedig sokkal inkább a ciklikus, azaz a gazdaság hullámzásával együtt hullámzó iparágak adnak megfelelő választ, az energia-, nyersanyag- és a technológiai szektor pedig éppen iyen. Itt kell igazán eddig lemaradó, de idén éppen emiatt kirobbanó teljesítményre képes részvényeket találni.

Persze muszáj hozzátenni, hogy egyre masszívabbak az értékeltségek az amerikai részvénypiacon, a várt profitnövekedés és a P/E ráta alapján „legolcsóbbnak” tűnő energiaszektor P/E mutatója is 13, ami historikus összehasonlításban magas. A többi lemaradó szektor (közmű, nyersanyag, alapvető fogyasztási cikkek) az aktuális várakozások alapján kifejezetten túlértékeltnek tűnnek, és a technológiai szektor is inkább fair értékeltséget mutat, mint olcsót. De ne feledjük, ezek szektorátlagok, ami mögött széles határok között szóródhatnak az egyedi részvényértékeltségek is, találhatunk mindegyikben olcsó, vagy legalábbis nem drága részvényeket is.

Forrás: Investor.hu

És még egy érdekesség: a pénzügyi szektor az aktuális növekedési várakozások és értékeltségek mellett még mindig a legvonzóbbnak számít, dacára annak, hogy az elmúlt években a részvénypiaci emelkedés élharcosai voltak a szektor képviselői. Ha tehát nem a lemaradókat, hanem az élenjárókat keressük az amerikai piacon, akkor a pénzügyi szektort mindenképpen érdemes górcső alá venni.

Ennél még konkrétabb befektetési ötleteket szeretne kapni? Nyisson számlát az Investor Traderen, és iratkozzon fel egyedi részvényekről szóló kereskedési ötleteinkre!