Postán feladott cigarettákat üldöz a NAV

2014.01.05. 15:18

Kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a dohánytermékeket tartalmazó belföldi postacsomagokat az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében - közölte a szervezet vasárnap a Facebook-oldalán.

A NAV szerint eddig országosan 20 millió forint értékben több mint másfél tonna adózatlan dohányterméket foglaltak le a pénzügyőrök. A legtöbbet az ország legnagyobb dohánytermelő vidékén, az Észak-alföldi régióban.

Az ellenőrzés során azon csomagokat, amelyek valószínűsíthetően olyan dohánygyártmányt tartalmaznak, amelyek után nem fizették meg az adót, a vámhivatal átvilágítja és a visszaélések megakadályozása érdekében visszatartja, miközben ellenőrzi a feladót, valamint a címzettet is.

Ami gyanús, átvilágítjákForrás: MTI/Balázs Attila

A hivatal emlékeztet rá, hogy a hatályos jogszabályok értelmében aki "adózás alól elvont" jövedéki terméket birtokol, értékesít, felhasznál, vagy olyat, amit nem vámkezeltek, a termék mennyisége után bírságot fizet.

A dohánytörvény alapján aki dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság vagy engedély nélkül dohányárut üzletszerűen értékesít, 5 milliótól 500 millió forintig terjedő bírsággal sújtható.