Sokkal nagyobb volt a győri áfacsalás, mint eddig tudni lehetett

Vágólapra másolva!
Hét és fél milliárdos áfacsalással vádol az ügyészség egy bűnszervezetet. Ez volt az az állítólagos csalás, amely azért váltott ki nagy érdeklődést, mert két gyanúsított kötődik a CBA áruházlánchoz. A korábbi hatósági közlések még négymilliárdos csalásról szóltak.
Vágólapra másolva!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség vádat emelt 21 ember ellen, akik a hatóság szerint 7,5 milliárd forinttal károsították meg a költségvetést.

A vád szerint a vádlottak 2008 és 2011 között egy bűnszervezetet működtettek, és „rendszeres haszonszerzésre törekedve, csalárd számlázási láncolat létrehozásával meg nem történt vagy belföldi adásvételt uniós tagállamok közti tranzakciónak feltüntetve, továbbá egyéb fiktív számlákkal elkövetett áfacsalással” okoztak kárt a magyar államnak.

A nyomozás országos figyelmet váltott ki, miután kiderült, hogy két gyanúsított üzleti kapcsolatban állt a CBA áruházlánccal, bár maga a nyomozás közvetlenül nem érintette a céget. Erről részletek ebben a cikkünkben.

A nyomozásról szóló korábbi hírek még négymilliárdos csalásról szóltak, a vádiratról kiadott hétfői tájékoztatóban azonban már 7,5 milliárd szerepel. A megyei ügyészség szóvivője, Gál Katalin az Origónak ezt azzal magyarázta, hogy a nyomozás egy gyanú alapján indult el, később azonban további visszaélésekre is fény derült.