Csúnya évkezdet Japánban

Vágólapra másolva!
Idén ma először nyitott ki a japán tőzsde, de sok örömük nem volt a befektetőknek, hiszen a Nikkei két százalék feletti mínuszban kezdett, mivel az év első napjaiban Ázsia szerte lefelé vették az irányt a börzék. A többi vezető ázsiai parkett is mínuszban végzett, kivétel a dél-koreai tőzsde, ami kisebb pluszba került.
Vágólapra másolva!

A hosszú újévi szünet után nagyobb mínuszban kezdett a tokiói börze, azonban ez nem túl meglepő, mivel az év első kereskedési napjaiban szerte Ázsiában lefelé haladtak az részvényindexek. A Nikkei-nek az sem tett jót, hogy a jen újra erősödött a dollárral szemben, és a 105 feletti szintekről egészen 104,3 közelébe ért.

A kínai parketten sem sokkal jobba a hangulat, a Shanghai Composite két százalékkal esett, aminek hátterében az újból engedélyezett elsődleges tőzsdei kibocsátások (IPO) engedélyezése áll, írja a MarketWatch. A befektetők azért félhetnek, mert túl sok új részvény kerülhet a parkettre, ami a már piacon lévő részvényektől vonhatja el a keresletet.

Emellett megjelent az HSBC szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindexe is, ami az előző havinál alacsonyabb értéket mutat, ez pedig szintén ránehezedik a tőzsdékre. A hongkongi parkett 0,6 százalékkal került lejjebb.

Pénteken Amerikában nem volt túl nagy mozgás, az indexek is vegyesen zártak. A Dow Jones 0,2 százalékkal emelkedett, míg az S&P 500 alig pár százalékkal került lejjebb. A nAsdaq mutatta még a legnagyobb mozgást 0,3 százalékot gyengülve.

Az európai határidős indexek nem mutatnak határozott irányt nyitásra. MAkroadatok közül érdekes lehet majd a német és az eurózóna szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzserindex adat, valamint a német inflációs számok. Az USA-ból pedig a gyáripari megrendeléseket figyelhetik majd a befektetők.

Forrás: Origo
USD/JPY árfolyam Forrás: Origo
Forrás: Origo