Zsákszámra vihetik a Google cuccait

Vágólapra másolva!
Hihetetlen mennyiség, 1,1 milliárd darab fogyhat idén a Google androidos készülékeiből a Gartner szerint. Ez az okostelefonok és táblagépek iránt tovább növekvő keresletnek lesz majd köszönhető, aminek a legnagyobb nyertesei a már amúgy is piacvezető androidos eszközök lehetnek. 
Vágólapra másolva!

Egészen elképesztő lehet a kereslet idén a Google androidos mobiltelefonjai és táblagépei iránt. A Gartner számításai szerint az Androidos eszközök értékesítése meghaladhatja majd a lélektani egy milliárd darabot, és akár 1,1 milliárdig is felszökhet. Ez nagyjából 26 százalékos növekedésnek felelhet meg a tavalyi, nagyjából 877 millió darab eladott Androidos készülék után.

Így idén már a mobiltelefonok, táblagépek és hagyományos PC-k által alkotott globális hardverpiacon majdnem minden második eladott eszközben az Android operációs rendszere futhat majd. A Gartner szerint idén összesen 2,474 millió darab mobilt, táblapc-t, hagyományos számítógépet értékesíthetnek a piaci szereplők, és ebből hasíthat ki 1,1 milliárd darabot a Google az androidos készülékeivel.

Forrás: Gartner, Investor.hu

A hihetetlen mértékű kereslet-növekedés jól példázza az okostelefonok és táblagépek körüli őrületet, aminek a legnagyobb nyertese a Google lehet, mivel a legtöbb eszközben az ő operációs rendszere fut. A kereslet felfutása elsősorban a feltörekvő piacokon lesz jelentős, és a Gartner számításai szerint 2017-ben már négyből három Androidos készüléket a feltörekvő régiókban fognak eladni.

Ez annak lesz köszönhető, hogy a feltörekvő régiók hatalmas piacán a felhasználók továbbra is inkább az olcsóbb androidos készülékeket fogják keresni például az Apple prémium kategóriás eszközeivel szemben – vélik iparági szakértők.

Az Apple számára ugyanakkor jó hír lehet, hogy a cég egyre csökkenti hátrányát a Windows-os készülékekkel szemben. 2012-ben még bő 130 millióval több Windows-t használó hardver fogyott a piacon, mint Apple készülék, idén viszont már csak 55 millió lehet ez a különbség. Az Apple iOS és Mac OS rendszerét használó okostelefonokból és táblagépekből 344 millió darab találhat majd gazdára idén. Ez 28 százalékos növekedésnek felelhet majd meg tavalyhoz képest.

A Windows növekedési ütemének lassulása a rendszert legnagyobb részben használó személyi számítógépek iránti egyre csökkenő keresletnek tudható be. A PC-piac ugyanis hónapról hónapra zsugorodik, és idén már csak közel 278 millió hagyományos számítógép kerülhet majd értékesítésre, miközben 2012-ben még 341 millió volt ez a szám.

Forrás: Gartner, Investor.hu

Jól látható tehát, hogy a globális hardverpiac növekedését továbbra is az okostelefonok és táblagépek fogják adni, és a hagyományos PC-piac tovább csúszhat lefelé a lejtőn. Ranjit Atwal, a Gartner szakértője szerint a mobiltelefonok egyre inkább „must have” eszközzé válnak, emiatt folytatódni fog a mobilpiac növekedése, bár egyre lassuló ütemben. A kereslet pedig a felső-kategóriás prémium telefonoktól el fog tolódni a közép-kategóriás készülékek felé, ennek lesz betudható a piacvezető Android további térnyerése.

Atwal is rámutatott, hogy a hagyományos PC-piac térvesztése az okostelefonok és táblagépek egyre nagyobb előretörésének tudható be. Ezeket az új eszközöket a mobilitásuk, kényelmesebb és könnyebb használatuk miatt részesítik előnyben a felhasználók, és emiatt inkább lecserélik rájuk például a laptopjaikat. A táblagépekből 50 százalékkal (!) több fogyott tavaly, mint 2012-ben, és idén is több mint 46 százalékos növekedés elé néz ez a szegmens a Gartner számításai szerint. A kereslet bővülését elsősorban a csökkenő árak, és az eszköz egyre nagyobb népszerűsége hajthatja.

Korábbi cikkeink a témában: