Richter: Folytatódik a latin-amerikai terjeszkedés

A Richter napi grafikonja
Vágólapra másolva!
További négy latin-amerikai országban terjeszkedne a Richter – nyilatkozta Bogsch Erik, a gyógyszercég vezérigazgatója a Reutersnek. A társaság még tavaly júniusban jelentette be a tengerentúli terjeszkedés tervét, eddig két akvizícióról számolt be a Richter.
Vágólapra másolva!

A decemberben bejelentett brazil és mexikói terjeszkedést követően négy újabb latin-amerikai piacon is megjelenne a Richter, ezzel erősítve tengerentúli kitettségüket – fejtette ki a Reutersnek adott interjújában Bogsch Erik vezérigazgató. Elmondása szerint a további terjeszkedést is vegyesvállalatok révén valósítanák meg.

A tervek szerint az újabb akvizíciók 2014 első felében valósulhatnak meg, ugyanakkor Bogsch a négy új piac kilétét nem fedte fel.

A vezető elmondása szerint a társaság egyik kulcskészítménye, az Esmya 2018-tól, vagy 2019-től kezdve már 20-30 millió eurós árbevételt generálhat Latin-Amerikában. 2013-ban az Esmya összforgalma a cég várakozásai szerint 15 millió euró volt, ami az első kilenchavi értékesítési adat alapján teljesíthetőnek tűnik.

Forrás: Richter, Investor.hu

Az Esmya áttörését továbbá az hozhatná el, ha az egészségügyi szabályozók a nőgyógyászati műtétek mellett alternatív kezelési gyógymódként is elfogadnák a készítményt. Ebben az esetben ugyanis éves szinten 100 millió euróval növekedhetne az Esmya forgalma 2016-17-től.

A Richter másik kulcskészítményéről, a cariprazine-ról is szó esett, ugyanakkor a készítménnyel kapcsolatban Bogsch még nem tudta megmondani, hogy szükség lesz-e újabb klinikai vizsgálatokra.

Ez csak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósággal folytatott konzultáció után derül majd ki.
Mindez nem számít nagy újdonságnak, hiszen a gyógyszercég ezt már novemberben jelezte. Egyelőre annyi bizonyos, hogy az FDA hatásosnak tartja a készítményt, de a zöld utat még nem adta meg a bevezetésre. A Richter korábban azzal számolt, hogy 2014 közepéig sor kerülhet a piacra dobásra.

Habár a vezérigazgató interjúja meghatározó jelentőségű friss információt nem tartalmazott, a Richter árfolyama ismét emelkedésnek indult, nem sokkal nyitást követően pedig 1 százalék feletti pluszban tartózkodik.

A Richter tavaly igen impozánst teljesítményt mutatott fel a hazai parketten, aminek a hátteréről nemrégiben az Investor.hu hasábjain is megemlékeztünk.

A Richter napi grafikonja Forrás: Bloomberg, Investor.hu