Vágólapra másolva!
Bevezették a járulékkedvezményt: január 1-jétől azok is igénybe vehetik a családi adókedvezményt, akik eddig nem. Továbbá gyakorlati tudnivalók a Gyed extráról.
Vágólapra másolva!

Járulékkedvezmény

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményt juttatott el az MTI-hez a családi kedvezményről. Ebből kiderül, hogy élhet vele az is, akinek csak az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék tudja ehhez megadni az alapot. A családi kedvezmény két gyermekig gyermekenként 10 ezer, a harmadik gyermektől pedig gyermekenként 33 ezer forint adómegtakarítás. Eddig ettől elestek azok a szülők, akik személyi jövedelemadójukból nem tudták teljes egészében igénybe venni, ezen segít a járulékkedvezmény bevezetése.

A kedvezmény feltétele, hogy a szülők adóelőleg-nyilatkozatot tegyenek, mielőtt esedékes a bérük kifizetése. Cserébe már februárban számíthatnak a magasabb összegre. A nyilatkozatot célszerű január első felében megtenni. Ha a szülő a januári bérszámfejtési határidőt lekési, a munkáltató a nyilatkozatot csak februári hónapra tudja majd figyelembe venni. A kedvezmény azonban a 2015-ben benyújtandó szja-bevallásban utólag is érvényesíthető.

A tárca a közleményben felhívja a figyelmet arra is, hogy a nyilatkozatot mindkét szülőnek és mindkét szülő munkáltatójának alá kell írnia. Az adóelőleg-nyilatkozat bármilyen írásos formában megtehető, de melegen ajánlott azt a mintát felhasználni, amely ezen a linken érhető el.

Gyed extra

A kismamáknak részletes útmutatót tett közzé a gyed extráról a honlapján az OEP, tájékoztatta az intézmény az MTI-t. A kisokos segítségével abban lehet tájékozódni, a szintén január 1-jén életbe lépett jogszabály rendelkezései közül kire melyik vonatkozik. A gyed extra bevezetésének köszönhetően ha újabb gyermek születik a családba, a nagyobbik testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, nem kell lemondani az ellátásról, mint korábban.

Egy példa: „Ha a biztosított anyának a 2013. február 1-én született első gyermeke jogán járó gyermekgondozási díj folyósítása alatt 2014. január 1-én, vagy azt követően megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyermekgondozási díjban részesül, és mellette a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejártát követően gyermekgondozási díjat kaphat. Az erre vonatkozó kérelmeket – csakúgy, mint eddig – a foglalkoztatóhoz kell benyújtani.”

Az intézkedés nyomán 2014. január 1-jétől a szülő a gyermek egyéves kora után a gyermekgondozási díj, illetve a gyes folyósítása mellett is korlátlan időtartamban végezhet munkát. Akkor is, ha gyermeke az idei év első napja előtt jött a világra.

A munkába állást nem kell bejelenteni a gyedet folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatni arról, hogy a munkavégzés mellett a gyedet igénybe kívánja venni a szülő. Sőt az is kérheti a gyed folyósítását, aki korábban szüneteltette azt. A gyermekgondozási díj továbbfolyósítása iránti kérelmet ez utóbbi esetben ahhoz a folyósító szervhez kell benyújtani, ahonnan a szüneteltetést megelőzően utalták a gyermekgondozási díjat. Ez azért fontos, mert a gyedet nem folyósítják újra automatikusan, azt kérni kell.

Ikrek és diákok

A 2013. december 31. után született ikrek szülei részére a gyed folyósításának időtartama egy évvel meghosszabbodik. Ha a biztosított az igénybejelentéskor jelzi, hogy ikrekre tekintettel kéri az ellátást, akkor külön igénylés nélkül, automatikusan egy évvel meghosszabbodik a gyed időtartama.

Újdonság még, hogy a rendelkezés az egyetemi és főiskolai hallgatókat is érinti, ők az úgynevezett diplomás gyedre lehetnek jogosultak. Azok is igénybe vehetik, akik a tanulmányaik befejezését követő egy éven belül szülnek. A diplomás gyed a gyermek születésének napjától a gyermek egyéves koráig jár. Minden további részletért kattints ide.