Ezért kelnek a sikeres emberek mindig korán

2014.01.09. 07:10

Kevés olyan szokás van, amelyik egyértelműen kapcsolódik a sikerhez, és annyire könnyen lemásolható, mint a korán kelés. Ha te is azok közé tartozol, akiknek az alvásigénye "még öt perc", itt az ideje annak, hogy változtass!

Obama, Churchill, a gimnáziumi történelemtanárom, Charles Darwin, no és persze a legtöbb Fortune 500-as cég elnöke. Mi a leglátványosabb közös ezeknek a - nagyon különböző, ám a saját területükön egytől egyig sikeres - embereknek az életmódjában?

Az, hogy mindannyian nagyon korán kelnek.

Mutass egy sikeres embert, és jó eséllyel betippelheted, hogy ő is rendszeresen korán kel. Ez a szokás nemcsak hogy minden mástól függetlenül, közvetlenül összekapcsolódik a sikerrel, de ráadásul egy olyan jellemző, amit - ellentétben mondjuk a jónevű egyetemekről szerzett diplomával - te is könnyedén magadévá tehetsz.

A "szundi" funkció csak összezavarja a bioritmusodat. Attól az öt perctől - vagy tízszer öt perctől - semmivel nem leszel kipihentebb!Forrás: Flickr/Chrissy Wainwright

Úgyhogy ha te jobban szeretsz sokáig aludni, és inkább kapkodsz és elkésel, miután tízszer lenyomtad az órát, mint hogy rászánd magad arra, hogy időben ébredj, itt az ideje annak, hogy változtass!

Azt is megmondjuk, hogy miért.

A győztes attitűd

Mindenkiben - hidd el, a korán kelő, sikeres emberekben is - ott ólálkodik a kisördög és a lustaság. Nekik is le kell győzniük a belső hangot, ami azt súgja, hogy "csak még öt perc!", és azzal érvel, hogy "de tegnap nagyon későn feküdtél le".

Ha ezt a hangot sikerül legyőznöd, akkor máris egy győzelemmel kezded a napot, ez pedig az egész attitűdödre hatással lesz.

Te is pontosan tudod, hogy a siker nagyon nagy részben függ attól, hogy elhiszed-e magadról, hogy meg tudod csinálni. Körülbelül ugyanezt a lélekállapotot tudod elérni egy egyszerű elhatározással: "ha fel tudtam kelni az első óracsörgésre, akkor engem ma senki nem tud megállítani!"

Az érzés, hogy valamit már megcsináltál

A győzelem érzéséhez nagyon hasonló az, amikor valamit sikerül elérned, befejezned, kipipálnod.

Kezdd a napodat valamivel, ami fontos, és végezz vele azelőtt, hogy a többiek egyáltalán felébredtek volna. Lehet az bármi: az ebéd megfőzése, egy fontos email megírása, egy fejezet elolvasása a könyvből, amit olvasol, vagy akár egy szigetkör.

Ha valamit kipipáltál, pedig tegnap ilyenkor még aludtál, az a siker és az elégedettség érzését fogja adni.

Ez egy öngerjesztő folyamat: ha már kora reggel azt érzed, hogy "ma nagyon jó napom van", akkor egész nap sokkal produktívabb leszel, és a végén tényleg jó napod lesz.

Több idő

Oké, ezt magadtól is kitalálhattad: ha korábban kelsz, akkor sokkal több időd lesz mindenre. Ha egyetlen órával korábban kelsz, akkor évente nettó 15 nappal - több mint két héttel - több időd lesz!

Persze mindenki más és más, de egy átlagember alvásigénye mindössze 6-7 óra. Az összes ezen felül ágyban - alvással! - töltött idő tulajdonképpen pazarlás.

Aktivitás

A kora reggeli időszak különösen alkalmas arra, hogy belepasszírozd a napodba azokat az edzéseket, amikre - mint azt már évek óta hangoztatod - "sosincs időd".

Ez egyszerre fogja a siker és a teljesítmény érzését biztosítani, ráadásul felpörgeti a pulzusodat és helyre rakja a vérnyomásodat is.

Egy reggeli edzés után még az irodába érve is sokkal nehezebben fog elérni a napi stressz, sokkal kiegyensúlyozottabb és így sokkal produktívabb leszel, mintha az irodában, már munkaidőben fogyasztott kávéval próbálnál csak magadhoz térni.

Kreativitás

A kora reggeli időszak sokak számára egy rendkívül kreatív és produktív időszak.

A világirodalom és általában a művészet rengeteg mesterműve keletkezett a hajnalhasadás óráiban.

Ha van valamilyen kreatív tevékenység - írás, festés, szalvétatechnika, kertészkedés, akármi -, ami kikapcsol, feltölt, csak éppen sosincs rá időd, próbáld meg a reggel "lopott" órákat! Simán lehet, hogy a te zsenialitásod is csak arra várt, hogy végre alkalma nyílhasson kibontakozni!

Normális reggeli

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, a legtöbben mégis azon spórolnak időt, hogy nem reggeliznek normálisan.

Ha az ember igazán hasítani szeretne, ahhoz energia kell, ezt pedig valamiből biztosítania kell a szervezetednek.

A metró mozgólépcsőjén, zacskóból megevett Fornetti reggeli a túléléshez lesz elég, ahhoz viszont aligha, hogy felkészülten kezdj hozzá a napodhoz.

Ahhoz, hogy nyugodtan, normális kaját tudjál reggel is magadhoz venni, időre is szükséged van. Nem sokra, de azt a keveset viszont rá kell szánnod. Hidd el, megéri!

Egy lépéssel a többiek előtt

Érezted már, milyen "egy lépéssel a többiek előtt" járni?

Amikor mindenki előtt beérsz a munkahelyedre, és ez nemcsak azért jó, mert a főnököd észreveszi - hidd el, ezt minden főnök észreveszi! -, hanem azért is, mert végre senki nem szakít félbe telefonokkal és hülye kérdésekkel. Amikor egy normálisan egyórás munkával húsz perc alatt végzel?

Na ez az érzés az, amivel a sikeres emberek többek és jobbak a többieknél.

És ez az érzés az, amit a korán kelés biztosít.

Úgyhogy ha eddig te is "lustiztál" reggelenként, itt az ideje, hogy változtass! Holnaptól! Feküdj le ma este egy órával korábban, hogy megkönnyítsd a dolgodat - a testednek ugyanis szüksége van néhány napra, hogy átálljon és felvegye az új szokást. Az előnyöket talán nem fogod rögtön az első napokban érezni, de nagyon hamar látni fogod, hogy megéri.