Kuponok és online foglalások dobták meg a turizmust tavaly

Vágólapra másolva!
Összegezte 2013-át a Szallas.hu. Nyaralásaink megszervezésében egyre nagyobb szerepet játszik a webkettő, a mobileszközökről tett foglalások, a kuponok és a bónok.
Vágólapra másolva!

Tavasszal, hóban és fagyban nem sok jót ígért a 2013-as év, végül a bázishoz képest mégis mintegy 4,5 százalékos növekedéssel zárt az ágazat. Ez főként az erős nyárnak köszönhető, és annak, hogy a Balaton újra régi népszerűségében ragyog. Idén további 3-4 százalékkal nőhet a belföldi turizmus.

Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta: egyre több az online szállásfoglalás, várhatóan 12-15 százalék közötti forgalomnövekedéssel lehet számolni. A portálon közel 11 ezer belföldi szálláshelyre lehet foglalni. Hozzátette, hogy különösen keresettek voltak a kuponos szállásajánlatok, ez a szegmens 25 százalékkal bővült 2013-ban. Megduplázódott a mobileszközökről indított foglalások aránya, ma már ez adja a foglalások 6 százalékát, és minden ötödik szállóvendég SZÉP-kártyával fizetett.

Szálláshelyre tavaly átlagosan 53 ezer forintot költöttünk. Az apartmanokért a korábbinál 9 százalékkal magasabb árat fizettünk, de nem szerettük annyira a panziókat, mint korábban. Se nem nőtt, se nem csökkent a 3 csillagos szállodák népszerűsége, de többet foglaltunk szobát a 4-5 csillagos hotelekben. Nagyobb lett a családos utazások jelentősége, ez nyáron az apartmanok, az őszi-téli szezonban pedig a wellness szállók forgalma mutatja, mondta el Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezető igazgatója.

Minden hatodik szállásfoglalás valamelyik somogyi településre szólt, Somogy megye úgy a legnépszerűbb desztináció, hogy csaknem kétszeresére növelte előnyét Zala megyével szemben – az övé a második helyezés – a 2012-es évhez képest. Keresettebb célpont lett Veszprém, de vesztett utazási népszerűségéből Vas, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar megye.

A városok ranglistájának első tíz helyén nem volt nagy változás a 2012-es évhez képest: még mindig Siófokra utaztak a legtöbben pihenni, a Balaton fővárosát Hajdúszoboszló és Budapest követte a népszerűségi sorban. Balatonlelle ugyanakkor kiesett az első tízből, helyette Szeged került a legkeresettebb célpontok közé, és Zalakaros kettőt előre lépve a hetedik lett.