Nincs még vége, a díjakra is várni kell, mégis izgalmas körülnézni már most. A CES újításaiban nem a jövő az érdekes, hanem a holnap hajnal: az innovatív megoldások mesés arányérzékkel elegyítik a kemény realitást a fantáziával. Az itt felvonuló kütyükben az a közös, hogy még érthető, még elképzelhető valamennyi, még tudjuk kapcsolni az életünkhöz – de egyelőre érezhetően egyik sem foglalta el a helyét a jelenben. Parádés felvonulás mind tech-bubusoknak, mind azoknak, akik eddig azt hitték magukról, hogy hidegen hagyja őket az innováció.

Ez a hajlított, ultra HD minőségben játszó televízió is az idei CES-en mutatkozott beForrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Voyager Legend: az intelligens bluetooth

Második pillantásra adja igazán, de néhány soros leírás és néhány rövid videó meggyőzi a felhasználót, valóban intelligens eszközről van szó. Hallgassátok meg ebben a negyvennégy másodpercben, mekkora a különbség – összehasonlítás 0:27-től –, ha a reptér szűretlen háttere belehallatszik a beszélgetésbe, illetve amikor nem. A Voyager Legend automatikusan szelektálja a háttérzajokat. Az okosszenzor-technológia a kattintást váltja ki. Hívás esetén elegendő elárulni a fejhallgató szettnek, felvesszük-e. A készülék érzékeli, ha leesett, érzékeli, ha a viselője elesett. Annyira kifinomult, hogy ha elutasítunk egy hívást, elég finoman megcsóválnunk a fejünket. Olyan, mint egy kifejezetten az egész nap a telefonjukon lógó felhasználóknak készített Google Glass.

Egy forradalmi router: Linksys WRT1900AC Router

Bár kívülről teljesen oldschool, nincs hozzá fogható, állítja a Linksys a honlapján. Négy antennája arról gondoskodik, hogy a wifi áramlásában muslincányi fennakadás se legyen. Ha jelenlegi routereinken a kapcsolódást az utcai forgalomnak képzeljük el, a WRT1900AC egyenesen a sztráda. Óriásventillátorának köszönhetően képtelen túlmelegedni. Pillanatnyilag ez a legtöbbet tudó, a legtöbbet bíró router. Pedig kívülről teljesen oldschool.

Új Gorilla Glass: a mikroszkopikus ellenféltől rettegőknek

Lehet szebben is mondani – germofóbia, mizofóbia –, ha valakinek a fertőzés a legfenyegetőbb mumus az életében. A Corning többrétegű üveggel és kerámiával foglalkozik. A CES-en a Gorilla Glass nevű terméke – Csak keményen, csak innovatívan, ez a Gorilla glass mottója – egy új változatát állította ki, az antimikrobiális gorillaüveget. Alga, doh, penész, gomba, baktérium nem fog ki rajta, akárhány ujjlenyomat piszkolja is a képernyőt. És hogy min használja, aki használja? Az elsők között a RoomWizard nevű, webes alapú tárgyalófoglaló alkalmazás. Amely érintőképernyős menün kínálja a valós idejű információt a tárgyaló ajtaja mellett a bent zajló értekezletről.

EnerPlex: a telefon napos oldala

Nincs CES napelemes cellás kütyü nélkül. Némelyik még útkeresgélő fázisban, mások használhatóak. De nagyon nehéz elképzelni, hogy van olyan okostelefon-tulajdonos, aki ne adna egy esélyt annak a napelemes töltőtoknak, amelyet az EnerPlex fejlesztett. Ebben a tokban elég kitenni a telefont az ablakba, kis adagokban haladva feltölti önmagát.

Sverve: közösségi marketing a zsebemben

Ez a kicsi startup arra fejlesztett applikációt, hogyan talál egymásra a márka és a közösségi véleményvezér. Úgy is mint bloggerek, újságírók, egy oldal lájkolói között, egy poszt alatt a legaktívabb hozzászólók. A Sverve egyetlen év alatt elérte, hogy 850 különböző márka használja az alkalmazást, és körülbelül 10 000 közösségi véleményvezér találjon rájuk. Az app méri és értelmezi a számokat, mérlegeli, egy-egy poszt vagy státuszfrissítés milyen hatással jár, rövid idő alatt összeállít egy kampányt, és a cégeket, márkákat, nagy és feltörekvő neveket összehozza a számukra releváns véleményvezérekkel. Újításuk pedig az, hogy az alkalmazás spektruma most már a Pinterestet is felöleli.