Vágólapra másolva!
Jó hangulat uralkodik a nyugat-európai tőzsdéken, így a magyar piacon is. A hazai főbb papírok közül nagy emelkedésre képes az OTP és a Richter, melynek köszönhetően a BUX jelentős pluszt szedett össze. Amerikában szintén erősödés kezdődhet majd a határidős indexek alapján. A befektetők a BoE és az EKB kamatdöntő ülését várhatják.
Vágólapra másolva!

Továbbra is remek formában van a BUX, mely 1,1 százalékos pluszban található. A régióban ezzel a magyar részvényindex teljesít a legjobban. Az osztrák ATX-et változatlanul a Raiffeisen 6,6 százalékos mélyrepülése fékezi.

A hazai főbb papírok a Magyar Telekom kivételével erősödni tudnak, a legjobban a Richter teljesít, mely 2 százalékot ugrott. Az OTP is lendületbe jött, és 1,4 százalékot erősödött, míg a Mol 0,7 százalékos pluszt szedett össze.

A forint erősödni kezdett, és már 299,5-nél található az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 220-nál, a svájci franké 242-nél mozog. A hazai devizát a jól sikerült ÁKK-aukció is támogathatta.

Európában lendületbe jöttek a főbb részvényindexek, és kivétel nélkül pluszban mozognak. Az élen ismét a spanyol és az olasz index található, melyek 1-1,2 százalékot erősödtek. A befektetők így jó hangulatban várhatják a BoE és az EKB délutáni kamatdöntő ülését, valamint Mario Draghi sajtótájékoztatóját.

A jó hangulatot segítheti a vártnál erősebb német makroadat, az ipari termelés 1,9 százalékkal bővült novemberben Németországban havi alapon (várt:1,5%).

Az egyedi részvények közül érdemes kiemelni a Tesco 1,3 százalékos gyengülését, mivel a brit kiskereskedelmi óriás gyenge karácsonyi szezont tudhat a háta mögött.

Amerikában is emelkedés kezdődhet, a határidős indexek alapján 0,3 százalékos pluszban indulhat majd a kereskedés.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu