530 milliárdot utalnak haza a külföldi magyarok

Vágólapra másolva!
Csak tavaly októberig 2,4 milliárd dollárnyi összeget utaltak haza a külföldön munkát vállaló magyarok. Ez hozzájárul a magyarországi szegénység csökkenéséhez.
Vágólapra másolva!

A magyar GDP 1,8 százalékára rúg az az összeg, amelyet a külföldön dolgozó magyarok hazautalnak - írta a Népszava a Világbank adatai alapján. Tavaly októberig 2,4 milliárd dollárt (530 milliárd forintot) utaltak haza családjuknak a dolgozók.

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként félmillió magyart említett, akik külföldre mentek dolgozni, később ezt az NGM úgy bontotta nagykövetségi adatokból, hogy 300 ezren Nagy-Britanniában, 100 ezren Németországban, 50 ezren Ausztriában és 50 ezren más országokban. A Világbank 462 ezer főre teszi a számot. A statisztikai torzító hatás miatt a magyarországi foglalkoztatási mutató nagyban a külföldön dolgozó magyarok miatt javul.

A külföldön dolgozók által hazautalt összeg a külfölditőke-befektetést követően a második legnagyobb a külföldről érkező források közül. Az IMF szerint a jelenségnek nagy szerepe van a szegénység csökkenésében. Egy korábbi becslés szerint a hazautalások 10 százalékos növekedése 2 százalékkal csökkenti a napi 1 dollár alatti jövedelemből élők arányát.

Nagy-Britanniában társadalmi tiltakozáshoz vezetett a külföldi munkavállalók nagy aránya. Az ország a külföldiek szociális juttatásainak csökkentésére készül. Az Állami Számvevőszék Pénzügyi Szemléjének online kiadása viszont egy elemzésre hivatkozva azt írta, "kezet kellene csókolni a londoni magyaroknak", illetve a többi külföldi munkavállalónak, mert ők jelentősen javítják a brit gazdaság teljesítményét.