A város önkormányzata nyolc fiatal szakemberrel szerződött. A feltételek kötöttek, de a helyzet igazi win-win stratégiát valósíthat meg.

Az adományozás lényege, hogy ez a nyolc vállalkozó közművesített telkeket mondhat a magáénak – bizonyos kitételekkel. Ezek a következők: a fiatal otthonteremtők – valamennyien a város két ikonikus vállalkozása, a Jász-Plasztik Kft. és az Electrolux Lehel Kft. alkalmazottai – szerződés aláírásával vállalták, hogy két éven belül beépítik a hétszáz négyzetméter körüli alapterületű telket, és legalább tíz évig jászberényi cégnél vállalnak munkát. Szabó Tamás fideszes polgármester a szerződéskötés előzményeiről az MTI-nek elmondta: konzultációkon több vállalkozás is jelezte, ahhoz, hogy normálisan működjenek, meg kell tudniuk tartani a képzett szakembereket, ahhoz pedig, hogy vállalkozásaik tovább fejlődjenek, új szakembereket kell megnyerniük. A közös célért egészítették ki új formával az önkormányzati otthonteremtési támogatási rendszert.

A 3,5-4 millió forint értékű építési telkeket az Érpart nevű városrészben azok a fiatalok kapták, akiket a munkáltatóik erre javasoltak. Az is kitétel volt, hogy a telektulajdonosokat munkahelyük legalább ilyen nagyságrendű kedvezményes kölcsönnel támogassa, hogy az építkezést minél hamarabb el tudják kezdeni, tette hozzá a polgármester. Ha a forma beválik, ha további igény mutatkozik rá, az önkormányzat további telkeket tud biztosítani erre a célra.