Több órán át faggatták Horváth Andrást

Vágólapra másolva!
Az általa tett feljelentésben elindult nyomozásban tanúként hallgatták meg a múlt héten Horváth Andrást, az áfacsalási botrányt kirobbantó volt adóhivatali dolgozót. Ügyvédje az ellene folyó nyomozás és a házkutatás miatt panaszt tett, azt elutasították, erre felülbírálati kérelmet nyújtottak be a bírósághoz.
Vágólapra másolva!

A múlt héten két napon is órákon át tartott Horváth András tanúként való meghallgatása a rendőrségen – tudtuk meg az adóhatóság egykori dolgozójától, aki kirobbantotta az áfabotrányt.

Horváth feljelentést tett amiatt, mert állítása szerint tudomására jutott, hogy felsőbb utasításra idő előtt, illetve eredménytelenül le kellett zárni olyan adóellenőrzést, ahol súlyos adócsalásnak a gyanúja merült fel. Az ügyészség ebben az ügyben elrendelte a nyomozást, ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának egyik alegysége végzi. A múlt héten tanúként faggatták ki a rendőrök Horváthot, akinek beszámolója szerint alaposan átvették a feljelentésében szereplő ügyeket, neveket, a meghallgatást vezető rendőr felkészült volt. A nyomozás további fejleményeiről Horváth nem tud, nem árulták el neki, hogy a rendőrség valaki mást is meghallgatott-e már, vagy van-e már gyanúsított. A nyomozásra az ügyészség egy hónapot adott a rendőröknek, ez a napokban jár le, de az eljárást többször is meg lehet hosszabbítani, valószínűleg ez fog történni most is.

Nem csak olyan nyomozás folyik, amelyet Horváth feljelentésére indítottak, két olyan nyomozás is van, amelyet ellene folytatnak. Az egyiket, a rágalmazás miatti eljárást ráadásul előbb rendelték el a volt munkahelyének, az adóhivatalnak a feljelentésére, mint hogy elindult volna a Horváth által tett feljelentésből táplálkozó nyomozás.

Az adóhivatal amiatt is bepanaszolta Horváthot, mert szerintük jogosulatlanul fért hozzá adatokhoz, személyes célra használta fel őket, és visszaélt velük. A rendőrség ezek miatt kezdett el nyomozni, a Fővárosi Főügyészség szerint viszont ezeket nem követte el Horváth. A főügyészség nem osztotta az adóhivatal érvelését, ehelyett azonban úgy véli, hogy a volt adóhatósági alkalmazottal szemben az információs rendszer vagy adat megsértésének a gyanúja áll meg, ebben folyik a második nyomozás. A rendőrség arról nem adott ki tájékoztatást, hogy a Horváth ellen indított eljárásokban mi történt eddig.

Horváth ügyvédje panaszt tett a Horváthtal szembeni nyomozás és a házkutatás miatt, panaszukat a Fővárosi Főügyészség elutasította, emiatt azonban Horváthék felülbírálati kérelmet nyújtottak be a Budai Központi Kerületi Bíróságon. A kérelmüket napokon belül bírálhatja el a bíróság.