Újabb óriáscég jelent meg Kurdisztánban

Maersk napi grafikon (Koppenhága)
Vágólapra másolva!
Jóváhagyta a kurdisztáni regionális kormányzata a dán A.P. Moller-Maersk kérelmét és engedélyezik, hogy a társaság a Repsoltól vásároljon részesedést két kurdisztáni blokkban. A Repsol is marad a tulajdonosok között és ő tölti majd be az operátori szerepet.
Vágólapra másolva!

A kurdisztáni régió fővárosától, Erbiltől keletre vásárolt két blokkban is részesedést a dán hajózási cég, az A.P. Moller-Maersk egysége, a Maersk Oil. A társaság a spanyol Repsoltól szerzi meg a 40 százalékos részesedést, de a spanyol vállalat is marad a tulajdonosok között 40 százalékos részesedéssel. A maradék 20 százalék pedig a kurdisztáni regionális kormányzat tulajdonában marad.

A Repsol még 2012-ben hajtott végre szeizmikus méréseket, ami alapján több kitermelésre alkalmas célpontot találtak a területen.

A Maersk Oil célja, hogy a jelenlegi napi 229 ezer hordós kitermelést napi 400 ezerre tornássza fel 2020-ig. Emiatt évente 3-5 milliárd dollárt készül elkölteni a társaság.

Összességében érdekes hír a Mol számára is, hogy ambíciózus olajcégek célpontként tekintenek a kurdisztáni régióra, bár hozzá kell tenni, hogy ezek a mezők (Piramagrun, Qala Dze) meglehetősen messze vannak a Mol érdekeltségeitől. Továbbá az árazásról is jobb lenne többet tudni, de erről nem közöltek részleteket a felek.

Maersk napi grafikon (Koppenhága) Forrás: Bloomberg