Egyszerűen menő a zöld

szemét, kuka, szelektív hulladékgyűjtés
Látványnak szomorkás, de történetnek még inkább
Vágólapra másolva!
Ha minden igaz, idén hatalmas lendületet kap a szelektív hulladékgyűjtés. Új törvényrendelet készül a veszélyes hulladék otthoni tárolásáról, 2015. január 1-jétől pedig megjelenik a kétkukás rendszer. Ahogy a kormány honlapján olvasható, „eltéveszthetetlen” lesz, hol engedjük el a szemetet úgy, hogy az mindenkinek a legjobb legyen. Bolygónk beleértve.
Vágólapra másolva!

Sütőolaj, elem, fényforrás, elektromos eszköz

Lakóházban és üdülőben csak akkor lehet veszélyes hulladékot lehet gyűjteni, ha helyben képződött, és csak a közös helyiségekben. Többek közt ezt tartalmazza a hulladék törvény végrehajtási rendeletének tervezete.

Az ügymenet a következő. A társasház szerezzen elszállítási engedélyt. Amint megtelik a konténer, intézkedni kell az elszállításáról. A begyűjtő gyűjtőjáratot szervez, a hulladék attól kezdve az ő tulajdona. Alkalmanként legfeljebb 2 tonna veszélyes hulladékról beszélünk, ám súlyától függetlenül el kell szállítani a szemétnek számító gázüzemű-, elektromos- és elektronikus berendezéseket, az olajat, az elemet és az akkumulátort. A gyűjtő szállítási lapot állít ki a veszélyes hulladékról. Ezt a ház 10 évig köteles megőrizni. A szállító a lap átadása után is csak olyan hulladékot szállíthat el, amelyre hulladékgazdálkodási engedélye van. Ha egy hulladéktípus nincs megnevezve a szerződésben, a hulladékkezelő nem köteles átvenni azt. Akkor sem, ha a szállítás épp veszélyes a környezetre – például lyukas a konténer. Ilyen esetekben visszaszállítja a begyűjtőnek.

Látványnak szomorkás, de történetnek még inkább Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Az eltéveszthetetlen rendszer

PET-hasznosító üzemben tették le tegnap az alapkövet Mezőkövesden. Itt, a Budafilter 94. Kft. eseményén jelentette be Illés Zoltán a környezetügyért felelős államtitkár a kétkukás hulladékgyűjtést. Mint mondta, Magyarországon teljesen új hulladékgazdálkodási rendszer van kialakulóban, arra fog hasonlítani, amilyen Lengyelországban működik, méghozzá így: külön szállítják el a nedves és a száraz hulladékot. Előbbi például zöld hulladékot tartalmaz, egy részét komposztálják. Utóbbi alatt papír, műanyag, ruha, üveg értendő, és utóválogatóba kerül, majd értékesítve anyagában újrahasznosítják.

Illés beszélt arról, hogy a nem hasznosítható anyagok jó hőértékű tüzelőanyagot képeznek, egységnyi hő előállítása így 50 fillér, míg kőolajszármazékból 10 forint. Az Európai Unió minden tagország számára meghatározta, mennyi háztartási szemetet kell anyagában újrahasznosítania a következő években, szintén uniós elvárásnak tettünk eleget, amikor bevezettük a szemétlerakási járulékot: a szolgáltatók komolyan motiváltak az újrahasznosításban, ha egyszer abból akár komoly jövedelmük is kerekedhet. Az államtitkár hozzátette: amelyik cégnek mégsem sikerül nonprofit módon működtetni a szolgáltatást, a befolyó járulékokból kompenzációra és fejlesztésre tud pályázni.

Félezer év kevés hozzá

Magyarországon évente többmilliárd darab PET-palack keletkezik. Ezek 400 év alatt sem bomlanak le. Ennek tükrében kiemelten fontos a hasznosítása, ezért örömhír a mezőfalvai cég: pazarlás és környezetszennyezés helyett műanyag elemeket, szerelvényeket, alkatrészeket készítenek. Az az új üzemcsarnokban már lesznek olyan berendezések is, amelyek a műanyag granulátumból újra PET-palackot készítenek.

L. Simon László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő kiemelte: a kormány azért támogatta a beruházást, mert innovatív, munkahelyet teremt – a vállalkozás jelenleg 22 főt foglalkoztat, de a fejlesztés következtében a létszám 60 főre bővül –, és a vidéket gyarapítja. A Budafilter pályázatot nyújtott be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséghez egy műanyagpalack-begyűjtési rendszer elindítására, amely az üzem kapacitásánál jóval nagyobb mennyiséget tud majd begyűjteni, ezzel alapanyagot biztosít hasonló profilú cégeknek.

Magyar szabadalom a Greenpet

A Budafilter 94. Kft. Greenpet elnevezésű, kizárólag magyar innovációkon alapuló PET-palackzsugorító, visszagyűjtő és újrahasznosító tevékenysége 100 millió forint támogatást kapott a Közép-dunántúli Operatív Programban. Összesen 205 millió forintból bővítik az üzemcsarnokot, és felszerelnek egy gigantikus – 2.5 tonna kapacitású – mosóberendezést.

A Budafilter 94 Kft. 2002-ben vágott bele szabadalma fejlesztésébe, erre eddig önerőből 300 millió forintot költött. A begyűjtött PET palackok teljes körű felhasználásával pántoló-szalagot és fröccsöntött termékeket állítanak elő. A cég két forint visszavételi díjat fizet azoknak, akik a zsugorított palackokat a postán keresztül, a cég költségére elküldik.