Már rendel a netpszichológus

netpszichológia, videokonferencia, pszichológiai rendelés, illusztráció
Vágólapra másolva!
Szerdán indult el a Netterápia Kft., amely online pszichológiai rendelésekkel akar hódítani a magyar piacon, és rávenni a magyarokat, hogy kicsivel többet foglalkozzanak magukkal. A virtuális rendelés megkönnyíti az első lépéseket, de jellegéből fakadóan sokban eltér az élő terápiától, ami miatt kérdéses a hatékonysága.
Vágólapra másolva!

"Magyarország egy olyan ország, ahol az embereknek vajmi kevés idejük van magukkal foglalkozni, pedig az életben legalább egyszer mindenkinek szüksége van pszichológusra" - mondta Gaál Zoltán, a Netterápia Kft. tulajdonosa és vezetője, aki egy újszerű fejlesztéssel nem kevesebbet vállalt magára, mint hogy közelebb vigye a magyarokhoz a pszichoterápiás kezelést.

Gaál Zoltán szerint a magyarok nehezen lépnek, nem fordulnak pszichológushoz. "Fogorvoshoz is csak akkor, amikor már fáj a fogunk. Pszichológushoz gyakran még akkor se" - mondta. Ennek részben az az oka szerinte, hogy bár szakember van bőven, sokak számára mégis nehéz találni egyet, például azért, mert messze van csak elérhető.

Átlagos gép is elég

A tavaly novemberben alapított vállalkozás nem kevesebbet állít, mint hogy "korszakváltást" hoz a pszichoterápiába. Az újítás lényege, hogy a pszichológusok internetes kapcsolaton keresztül végzik a terápiát. Az áraikat úgy alakították ki, hogy a vidéki és budapesti rendelési ár közé kerüljenek, így egy 50 perces egyéni beszélgetés 7000 forintba kerül, egy 90 perces család- vagy párterápia pedig 15 000 forintba - az órát csak banki átutalással lehet kifizetni. "Így nem lesznek fekete jövedelmek" - tette hozzá a cégvezető.

Eleinte 6 pszichológussal és egy úgynevezett szupervízorral, vagyis szakmai felügyelővel indulnak, de reményeik szerint év végére már akár 50 pszichológust és 6-8 szupervízort is foglalkoztathatnak. Foglalkoznak többek közt párterápiával, felnőttkori problémákkal, ifjúsági problémákkal, sportpszichológiával, tanácsadással és szexuálpszichológiával. Gaál Zoltán szerint a kezdőcsapatot 100 jelentkezőből választották ki. A rendelési idő elég rugalmas, reggel 8-tól este 9-ig, de lehetnek kollegák, akik ezen kívül is vállalnak pácienseket - időpontot viszont minden esetben előre kell foglalni, mint egy hagyományos terápiánál.

A netterápiának vannak technikai feltételei, de az ügyvezető szerint bárki részt tud venni, akinek "nem dinoszauruszkorú számítógépe van". Ez azt jelenti, hogy legalább 512 Mb/s feltöltési sebességű internetkapcsolatra van szükség, átlagos számítógépre és egy jó kamerára. Ez lehet szűk keresztmetszet, mert a laptopokba épített kamerák gyakran rossz felbontásúak, de a cég kaució fejében kipostáz egy jó minőségűt, amit a terápia végén vissza kell adni. Biztos, ami biztos, a terápia egy technikai próbával kezdődik, hogy kiderüljön, rendben van-e a kapcsolat.

A bizalom

A "korszakváltás" ambiciózus célja annyiban talán túlzó, hogy a technológia már ma is adott. Egy névtelenséget kérő klinikai szakpszichológus szerint most is vannak, akik videókonferencia-jellegű órákat tartanak. A Netterápia úgy különbözteti meg magát, hogy ők az első, intézményesített, világszínvonalú minőséget, és tökéletes adatbiztonságot biztosító rendszert kínáló vállalkozás. Az informatikai támogatást a Cisco-rendszert szállító Kensai Kft. adja.

A biztonságnak óriási szerepe van, és mivel pszichológiáról van szó, nem is csak azért, hogy konkrétan le tudják-e hallgatni a beszélgetést, hanam azért is, hogy a páciens ezt el is hiszi-e. Nem működik a terápia úgy, ha az ügyfél közben tart a titkai kikerülésétől.

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint nem jó és rossz kérdése az internetes terápia, de szerinte kétségtelenül vannak felmerülő kérdések. Az egyik például abból fakad, hogy egészen más érzetet kelt a páciensben, ha személyesen, élőben látja azt, akinek elmondja a problémáit, mint "ha egyszerűen kipipálja a privacy policy-t" (személyes adatok kezelésének módját - a szerk.).

Jó-e, ha könnyebb kilépni?

A virtuális terápia egyszerre könnyíti meg a gyógyulási folyamatba való be- és a kilépést is. A Netterápia Kft. társadalmi küldetésének tartja, hogy a magyarok lelki egészségén javítson azáltal, hogy megkönnyíti a rendelésekhez való hozzáférést.

A számítógép elé valóban sokkal könnyebb leülni, mint a pszichoterápiás rendelő kanapéjára, ez viszont azt is jelenti, hogy könnyebb is felállni onnan. A terápia során gyakran felmerül konfliktus, például ha a pszichológus szembesíti a pácienst valamivel - mondta a pszichológus. "Ilyenkor egy élő szituációban ritkán vonul ki a szobából a beteg, de a számítógépen csak egy ALT+F4" - hozta példaként (ezzel a billentyűkombinációval lehet bezárni egy ablakot Windows operációs rendszerben).

A rendeléseken fontos szempont még szerinte, hogy a kliens erőfeszítést tett arra, hogy gyógyuljon. Ilyen például, hogy felül a buszra és elmegy a rendelőbe. Ezt az erőfeszítést csökkenti az, ha elég csak a számítógép elé leülni. Igaz, szerinte ez előny is, mivel így több embert érhet el a pszichológia, vagyis azt a célt, hogy több magyar foglalkozzon magával, elérheti a vállalkozás.

Egy kézfogás is számít

A terápia tere szintén nem független tényező. A kezelés hatékonyságára mehet, ha a páciens a megszokott otthonában ül, ahol esetleg a szomszéd szobában a családtagok zavarják. És nem csak a kimondott szavak számítanak, hanem a gesztusok, mozdulatok, a hanghordozás, vagy akár, hogy könnyezik vagy izzad-e a másik fél - ennek az átadásában pedig akadály lehet az online kapcsolati forma, még úgy is, ha a Netterápia kiváló képminőséggel dolgozik.

Ezzel a netterápiások is tisztában vannak. Soproni Anita, a kezdő stáb egyik pszichológusa szerint is elveszítik az olyan információkat, amiket például egy kézfogásból, vagy akár a páciens illatából lehet nyerni. Ugyanakkor ezt a problémát úgy oldják fel, hogy ha a terápia sikerességére menne a technikai adottságokból fakadó gát, akkor inkább azt javasolják a páciensnek, hogy forduljon a hozzá legközelebb lévő rendelőhöz. Hasonlóképp, a súlyos eseteknél, például, ahol gyógyszeres segítség kell, elküldik a szakemberhez a pácienst.

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint annyira új technológiáról van szó, hogy még nincs kiforrott szakmai konszenzus arról, hogy mennyire hatékony a nem élő terápia, nincsenek mérések sem erről. Azt gondolja, a fiatal pszichológusok valószínűleg nyitottabbak lesznek a technológiára, az idősebbek valamivel elutasítóbbak. Az internetes rendelés szerinte egy életvezetési tanácsadást kereső esetében hatékony lehet, de egy mélyebb, hosszabb terápia szétfeszítheti a technológia adta kereteket.