Kövér profit pusztán egyetlen hónap alatt

Vágólapra másolva!
Decemberben hívtuk fel a figyelmet az Investor.hu hasábjain az amerikai olajforradalom egyik nagy nyertesére, a Valero-ra. Aki akkor jó ötletnek találta befektetni a részvényekbe, most szép kövér, kétszámjegyű (12 százalékos!) hozamot tudhat magáének, mindössze egyetlen hónap alatt. Mondani sem kell, hogy ez nem rossz teljesítmény, azonban eljött az idő, hogy a profit egy részét bebiztosítsuk.  
Vágólapra másolva!

12 százalékos emelkedést könyveltek el a Valero részvényei azóta, hogy december elején megemlékeztünk a részvényekben rejlő lehetőségekről. Akkori várakozásainknak megfelelően a vállalat eredményvárakozásai felfelé vették az irányt, így a részvény árfolyamának is sikerült kimagasló eredményt hoznia.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a vállalat messze a legerősebb teljesítményt könyvelte el a többi független amerikai finomító között, vagyis az egyedi részvény kiválasztása is jó lépésnek tűnt. Aknnak viszont, aki akkor megvásárolta a részvényeket, most érdemes lehet a profit egy részét zsebretenni.

Sajnálja, hogy lemaradt a lehetőségről? Az Investor Trader ügyfelei első kézből értesülnek ilyen és ehhez hasonló befektetési ötletekről. Pár kattintás csak a regisztráció.

Ha már van egy olyan pozíciónk, ami rövid idő alatt szép nyereséget ért el, érdemes elgondolkozni azon, vajon eladjuk-e gyorsan a részvényeket és zsebre vágjuk-e az így megszerzett profitot? Nincs olyan válasz, ami minden egyes helyzetben a jó megoldást fogja adni - hiszen a tőzsde már csak ilyen -, a legjobb, ha saját kereskedési stratégiánkhoz próbáljuk igazítani a döntést. Ahhoz viszont konzekvensen kell tartanunk magunkat.

Kereskedési stratégiából ugyanis több olyan is létezik, ami képes hosszabb távon is nyereséget elérni. Vannak, akik ilyen nagy emelkedés után eladják az összes részvényüket, de van, aki csak a részvények egy részét adják el, hogy az esetleges további emelkedésből még profitálhasson. Érdemes ezek közül minél többet megismerni, amire egy jó alkalom az a január végi eseményünk, ahol a tőzsdén hosszú ideje sikeresen üzletelő szakember fogja bemutatni saját kereskedési stratégiáját.

Mi egy másik vonalra esküszünk. Úgy gondoljuk, ha már egy pozíción nyereség van, akkor azt érdemes minél tovább futni hagyni. Ezt úgy tudjuk megvalósítani, hogy a kockázataink mérséklésére szolgáló stop loss szintet megemeljük, így ha az árfolyam tovább emelkedik, abból továbbra is profitálni tudunk, viszont kedvezőtlen irányú mozgások esetén az elért profitom egy részét már bebiztosítjuk.

Mivel a Valero esetében a fundamentális sztori (amiről korábbi írásunkban olvashatnak részletesebben), illetve a technikai kép egyaránt jól fest, eszünk ágában sincs eladni a részvényeket. Megadjuk a lehetőséget, hogy a további nyereségekből is kivegyük részünket, azonban a cég körüli kockázatokat látva a profitunknak nagyjából a felét érdemesnek tartjuk bebiztosítani a stop megemelésével. Így, ha az árfolyam esik, még mindig bebiztosítunk 6 százalékos pluszt, ami lássuk be pár hét alatt nem egy rossz teljesítmény. Lássuk azonban, hogyan fest most a Valero-sztori.

Mi történik a fundamentumok terén?

Valamelyest csökkent december óta a Valero finomítóiban nagyrészt feldolgozott olaj (WTI és LLS) diszkontja a Brenthez képest, ami első ránézésre nem fest jól a cég számára. Minél olcsóbban tudnak ugyanis olajhoz jutni, nekik annál jobb, hiszen így nagyobb profitot tudnak elérni a nyersanyag feldolgozásán. Fontos azonban megjegyezni, hogy az amerikai típusú olajfajták még mindig nagy árelőnyt biztosítanak az európaihoz képest, vagyis a tengerentúli finomítók versenyelőnye ilyen tekintetben még mindig biztosított.

Forrás: Investor.hu

Az elmúlt hetekben ráadásul a finomítói profit alakulásáról képet adó crack spread is emelkedésnek indult, vagyis összességében úgy tűnik nincs veszélyben a kedvezőnek ígérkező eredménysztori. Már csak azért sem, mert az előretekintő elemzői EPS várakozások december óta nagyot emelkedtek (a szektortársak közül a legnagyobbat), ennek köszönhetően pedig a papír P/E alapú értékeltsége nem is változott érdemben az árfolyam nagy pattanása ellenére sem. Egyszerűen úgy emelkedett az árfolyam, hogy eszerint a mutató szerint nem lettek érdemben drágábbak a részvények.

Forrás: Investor.hu

Megjelentek viszont fontos kockázatok is

Bár a kép még mindig igen kerek, vannak már olyan tényezők, amik kockázatokat jelentenek. Ilyen például az, hogy Irán hajlandó engedni a nyugati nyomásnak az atomprogramját illetően, ami idővel elkezdheti mérsékelni majd az amerikai olaj árelőnyét az északi-tengeri Brenttel szemben. Bár ez egy fontos kockázat az ötletünkre nézve, fontos azt is hozzátenni, hogy a jelenleg embargó alatt álló iráni olaj piacra való visszatérése még jó ideig eltarthat, a végleges megállapodást a következő 6-12 hónapban dolgozzák csak ki az iráni kérdésben. Addig még meg is gondolhatja magát az ország, amire korábban már több alkalommal is volt példa.

Hasonlóan fontos, bár időben szintén elhúzódónak ígérkező kockázati tényező, hogy az elmúlt hetekben egyre jobban erősödött a nyersolaj export korlátozásának feloldását célzó lobbi. Mivel egy ilyen új szabályozás az ellene kampányoló Vlero-t is kedvezőtlenül érintené, fontos lesz figyelemmel követni az ezzel kapcsolatos eseményeket. Meg kell azonban jegyezni, hogy az egyeztetési folyamat időben elhúzódó lehet, vagyis egyelőre nem jelent konkrét veszélyt az ötletünkre nézve.

A nagy amerikai fagyokban a Valero egyik (memphisi) finomítójában is leállt a működés, de csak pár napos volt a szünet, így a piaci szereplők könnyen felül tudtak emelkedni a híreken. A legközelebbi, tervezhető kockázatot a január 29-ei gyorsjelentés publikálása jelenti.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a részvénypiacon az értékeltségi szintek egyre feszítettebbek, vagyis bármikor sor kerülhet egy mélyebb tőzsdei korrekcióra. Bármennyire kedvező képet kínál jelenleg a Valero, egy ilyen általános esésből valószínűleg nem tudná kivonni magát.

A technika még biztatóan fest

A fundamentális tényezők mellett a technikai kép is jól fest a Valero piacán. Nagyon erős emelkedő trendben mozog ugyanis az árfolyam, a következő érdemi ellenállásig (ami az 55 dolláros szint felett húzódik) pedig lehet még tere további emelkedésnek.

A Valero árfolyama (USD) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Pusztán statisztikailag a mostaninál (október óta már 61 százalékos az árfolyam emelkedése) még lehet bőven nagyobb a hegymenet mértéke úgy is, hogy arra ne kelljen rásütni a kiugró jelzőt. Az elmúlt nyolc évben ugyanis a részvény emelkedő ciklusait vizsgálva azt találjuk, hogy az esetek több mint felében 74 százaléknál is nagyobb volt az emelkedés mértéke.

Másik, pusztán technikai érdekesség, hogy a mostani mozgás kísérteties hasonlóságot mutat a 2005-ben látottal, akkor végül 100 százalékos pluszban ért véget a bikapiac. Akkoriban a mostanival nagyjából megegyező szintekről indult az emelkedő hullám, amiben időközben csak egy kisebb törés mutatkozott. Ezen minta szerint az árfolyamnak pont most kellene megpihennie, a tegnap indult korrekció tehát eddig teljesen jól illeszkedik a képbe.

Forrás: Investor.hu