Küszöbön az összeomlás

Vágólapra másolva!
Egy gigantikus buborékot fújtak a pénzügyi piacok, ami bármikor, akár még a napokban is kidurranhat a neves befektetési guru, Marc Faber szerint. A médiában a pesszimista jóslatai miatt felkapott Faber szavaira érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert sokszor hallhatunk tőle a csordaszellemmel szembe menő, érdekes véleményeket. 
Vágólapra másolva!

Bármikor kidurranhat a lufi a guru szerint, hiszen a részvénypiacok meglehetősen kifeszített magasságokban járnak. Mindenki optimista a kilátásokkal kapcsolatban, ami Faber szerint egyáltalán nem jelent jót, sőt sokkal inkább a veszélyekre hívja fel a figyelmet. Már csak azért is, mert az optimizmust a befektetők a javuló gazdasági kilátásokkal magyaráznak, amivel a guru nem tud azonosulni.

Szerinte a globális növekedés lassulóban van, a feltörekvő országokban ugyanis a növekedés elillant. Ilyen környezetben viszont a részvénypiac már nagyon drága, amit eddig sem a vállalati eredménybővülések, sokkal inkább a csökkenő kamatkörnyezet támogatott. Az elmúlt időszakban viszont a hozamok emelkednek, és ha a jelzáloghitelek kamatai - a tízéves kötvényhozam 3,5 százalékról 4 százalékra való emelkedésével párhuzamosan - 6 százalékra kapaszkodnak, az igenis nagy csapás lesz majd az amerikai gazdaságra.

Ha kíváncsi arra, hogy még miről beszélt Faber, a Bloomberg TV-n talál részletesebb interjút.