Így kerüld el a súlyos veszteségeket!

Vágólapra másolva!
Az egykori Merrill Lynch részvénystratégája, Bob Farrell az évtizedes munkássága során összeállított egy 10 szabályból álló rendszert, amire szerinte érdemes odafigyelni, ha tőzsdézünk. Ezeket a szabályokat nézzük meg most egy kicsit közelebbről, ráadásul ehhez hasonló jó tanácsokat szerezhetnek azok, akik eljönnek az Investor.hu rendezvényére, ahol a tőzsdei hibák kiküszöböléséről lesz szó.
Vágólapra másolva!

Ha kezdőként a tőzsdére akarunk merészkedni, nem árt, ha kicsit tájékozódunk és megfogadjuk néhány "öreg motoros" tanácsát. Hiszen ahhoz, hogy sikeresek legyünk tapasztalatot kell szerezni.

Bob Farrell a Merrill Lynch legendás részvénystratégája 10 pontban szedte össze az évtizedes munkássága alatt, hogy mire érdemes figyelnünk, amikor meghozunk 1-1 befektetési döntést.

És akkor jöjjenek a szabályok!

1. A piacok idővel hajlamosak az átlaghoz visszatérni

A tartós emelkedő vagy eső piacok esetén is visszatérnek az árfolyamok a hosszú távú (mozgó) átlagokhoz. Az S&P 500 érezhetően rendszeresen visszatér az átlaghoz, az alábbi grafikonon épp az 52 heteshez.

Az árfolyamok gyakran visszatérnek az átlaghoz, jelen esetben az 52 hetes mozgóátlaghoz. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

2. Ha az egyik irányba túllendülnek a piacok, akkor a másik irányba is hasonló kilengésre lehet számítani

Minél inkább elmozdul a piac valamelyik irányba, akkor a korrekció (mozgás a másik irányba) is nagy kicsapongással valósul meg. Kíváló példa az olaj 2007-2008-as szereplése, amikor a történelmi csúcs után pár hónap leforgása alatt 40 dollár alá zuhant az árfolyama.

Az olaj a történelmi csúcs elérése után összeomlott Forrás: Bloomberg, Investor.hu

3. Nincs új a nap alatt: a túlzások nem állandóak

Mindig lesznek „szexi” szektorok, piacok, amelyeket a befektetők felkapnak és buborék alakul ki bennük. Ilyen volt például 2008-ban az ingatlan szektor és a hitelezés felfutása, 2000-ben a technológiai buborék, 1998-ban az orosz válság, de gondolhatunk akár az 1600-as években lezajlott tulipán mániára is.

Arról, hogy most van-e buborék a piacon, vagy sincs, többet is megtudhat, ha eljön az Investor.hu rendezvényére január 30-án.

Mégis ki volt Bob Farrell?

Bob Farrell a Merrill Lynch részvénystratégája volt, aki közgazdaságtanból szerzett diplomát a Manhattan College-ban. Volt szerencséje Warren Buffett által is nagyra tartott Benjamin Grahamtől és David Doddtól is tanulnia. ŐK írták ugyanis a fundamentális elemzők „bibliáját”, a Security Analysis-t (Értékpapír elemzés), valamint az Intelligens Befektetőt (Intelligent Investor). 1955-ben szerzett mester diplomát Farrell a Columbia Business Schoolban befektetési pénzügyek szakon.

A tőzsdei karrierjét Farrell a Merrill Lynchnél kezdte egy elemzői gyakornoki program keretében. Annak ellenére, hogy fundamentális elemzést tanult az egyetemen Grahamtől és Doddtól, technikai elemző lett. Intézményi befektetőknek kezdett piaci kommentárokat írni, 1971-től pedig már a publikusan is megjelentek az anyagai. Farrell sokat foglalkozott a piaci szereplők pszichológiájával is, többek között szentiment indikátorokat vizsgált. 1992-ben vonult nyugdíjba vezető részvényelemző pozícióból.

4. Exponenciálisan emelkedő vagy eső piacok tovább tartanak, mint amire általában gondolunk, és nem szoktak oldalazva korrigálni utána az árfolyamok.

A racionálisnál sokkal jobban el tudnak az árfolyamok távolodni valós értéküktől, és jóval tovább mennek egy irányba, mint amire sokan számítanak, de egy idő után visszatérnek az árfolyamok az átlagokhoz. Egy hosszú ideig tartó kilengés után azonban éles fordulat szokott következni, nem oldalazgatás.

A 2008-2009-es válság idején is sokan voltak azok, akik az OTP zuhanása során beszálltak a részvénybe, mondván, hogy túl sokat esett a papír.

Zuhanás, majd konszolidáció. Jóval tovább tartott az OTP mélyrepülése 2008-2009-ben, mint ahogyan sokan gondolták. Forrás: Bloomberg, Investor.hu

5. Az átlagos befektetők általában a trend tetején vásárolnak és a mélyponton adnak el

A befektetők egy része későn veszi észre, hogy mikor van a tetején és mikor van a mélyponton a piac. Ezért érdemes nézni a hangulatindikátorokat, amerikai piacra például a hetente megjelenő AAII adatok is hasznosak lehetnek.

Forrás: AAII, Investor.hu

6. A félelem és a kapzsiság erősebb a hosszú távú elhatározásnál

Ezért kell a befektetőknek edzetteknek lenniük fejben, hogy a hosszú távú célok elérése érdekében az érzelmek rövid távon ne befolyásolják az elképzelést. Emiatt kell a tőzsdézőknek meghatározott tervekkel rendelkezniük, hogy tudjanak reagálni különböző mozgásokra és tudják azokat értékelni.

7. A piacok erősek, amikor széles körben emelkednek, és gyengék, ha csak néhány nagyobb papír húzza az indexeket

Ezen szabály alapján érdemes figyelni, hogy mennyi olyan papír van, amelyik emelkedik és mennyi amikor csökken egy növekvő trend esetén. Egészségesebbnek mondják a piacot, ha a közepes és a kisebb papírok is részt vesznek az emelkedésben, mintha csak néhány nagyobb óriáscég vinné a hátán az indexeket.

8. A medvepiacoknak három szakaszuk van: éles esés, reflexív visszapattanás és az elhúzódó fundamentális lemorzsolódás

A medvepiacokat három szakasz jellemzi, éles zuhanás, felpattanás, majd további csökkenés.

A Nasdaq 2000-es években bemutatott mozgásán gyönyőrűen láthatók a szakaszok. Először a zuhanás, majd a reflexív szökkenés, végül pedig a hosszú kijózanodás.

Éles esés, reflexív felpattanás, majd a fundamentumok beárazása a technológiai buborék idejében Forrás: Bloomberg, Investor.hu

9. Amikor mindenki egyetért valamiben, valami más fog történni a piacokon.

Ha túlságosan optimistává válnak a befektetők és a szakértők, akkor vélhetően már „mindenki” pozícióból nézi a folyamatokat, így újabb vételi erő már csak nehezebben tud jönni a piacra.

10. A bikapiacok szórakoztatóbbak, mint a medvepiacok

A befektetők jelentős része számára könnyebb a tőzsdén kereskedni, ha az árfolyamok emelkedésére pozícionálják magukat. A medve, azaz tartósan zuhanó piacokon még a tapasztaltabb befektetők is nehezen csinálnak pénzt.

Mit lehet ebből leszűrni?

Ahhoz, hogy sikeressé váljunk a tőzsdén, szükség van a szabályokra, amelyek alapján meghozzuk a döntéseinket. Vélhetően Bob Farrell iránymutatása is segítségére lehet a kereskedők számára. Ha kíváncsi arra, hogy milyen egyéb hibákat követnek el a befektetők a tőzsdén, akkor érdemes eljönnie az Investor.hu január 30-i előadására.

A cikk megírásában segítségünkre volt több weboldal is:

Institutional Investor
The Big Picture
Stockcharts.com