A Magyar Telekom fékezi a magyar piacot

2014.01.16. 12:08

A Magyar Telekom mélyrepülése miatt nem tud lendületbe jönni a BUX, mely az európai részvényindexekkel együtt tegnapi záróértéke körül mocorog. A forint viszont egyhónapos mélypontján is megfordult az euróval szemben a délelőtti gyengülése után. 

Változatlanul tegnapi záróértéke körül mozog a BUX, mely így a régiós társaival zajló versenyben a középmezőnyben foglal helyet. Az osztrák ATX-et a Raiffeisen mai újabb, 5 százalékos ugrása sem tudja kirángatni a mínuszokból.

A hazai főbb papírok közül csak a Mol tud erősödni, mely 0,4 százalékos pluszt szedett össze. Vele szemben a Magyar Telekom pocsékul teljesít, és 1,3 százalékot veszített értékéből. Az OTP és a Richter csak minimális esést szenved el eddig. 

A forint gyengélkedése oda vezetett, hogy a hazai fizetőeszköz egy hónapos mélypontjára került az euróval szemben, mivel 301 fölött is megfordult az árfolyama. A jegyzés azóta kissé lejjebb ereszkedett, és 300,6-nál mozog. A dollár/forint árfolyama 220,8-nál, a svájci franké 243,3-nál található.

Európában sem tudnak lendületbe jönni a főbb részvényindexek a tegnapi kisebb rali után, és minimális mínuszban mozognak. A német DAX kissé visszatért szerdán ütött új történelmi csúcsától, és a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx Europe 600 index is hatéves csúcsa alatt található.

Reggel a német, délelőtt az eurózóna inflációs adata sem okozott meglepetést. Az eurózónában a vártnak megfelelően 0,8 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése decemberben éves alapon.

Az amerikai piacokon az európai börzéken látható minimális mínuszokra lehet felkészülni nyitáskor a határidős indexek alapján. 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

 

EURHUF rövid távú grafikonForrás: Bloomberg, Investor.hu

 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu