Bírság a Shell Hungarynek

Vágólapra másolva!
Ti mit szólnátok, ha azt ígérnék nektek, ha ebből és ebből tankoltok, kevesebbet fogyaszt az autó? Nos, a Shell Hungary Zrt. jónéhány ügyfele kipróbálta. Nem jött be, és nem jött be a társaságnak sem: huszonöt milliós bírság a Versenyhivataltól.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal úgy ítélte meg, a fogyasztók egy nem elhanyagolható része nem tapasztalta azt, amit a Shell Hungary Zrt. a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában ígért nekik. A GVH az MTI-hez eljuttatott közleményben ugyanakkor hangsúlyozta, a különböző tesztek azt mutatták, a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára a tankonkénti akár 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás.

Ezért a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a két üzemanyag használatával üzemanyag is megtakarítható; továbbá 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt is állította, hogy a Shell két üzemanyagának alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

Az ügyben súlyosbító körülmény, hogy nagyon sok fogyasztót érintett a jogsértő kereskedelmi gyakorlat, ám enyhítő, hogy a Shell Hungary Zrt. nagyobb mértékben működött együtt a hatósággal, mint amennyire azt a jogszabály előírja, olvasható a közleményben.