Huszonötmillió forintos bírságot kapott a Shell

Vágólapra másolva!
Megtévesztették a fogyasztókat, amikor azt mondták, hogy az egyik benzinnel fogyasztáscsökkenést lehet elérni.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Shell Hungary Zrt. megtévesztette a fogyasztókat, amikor a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával fogyasztáscsökkenés érhető el.

Ugyan a folyamatos kutatási és fejlesztési tevékenység mellett a különböző tesztek adatai azt mutatták, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára akár tankonként 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás, a fogyasztók egy szintén nem elhanyagolható része nem ért el fogyasztáscsökkenést.

A jogsértés miatt a GVH a Shell Hungary Zrt.-t 25 millió forint bírság megfizetésére kötelezte, figyelembe véve több körülményt is. Súlyosító körülménynek minősült, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el, enyhítő körülménynek számított a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése.

A Shell közleményben reagált a GVH döntésére, ebben azt írják, hogy a GVH döntése "nem tükrözi azokat a tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottunk az eljárás során". A cég mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőséget.