Megtépték a Mol-t

2014.01.16. 17:15

A Mol remeklésének köszönhetően kisebb pluszban fejezte be a kereskedést a BUX. Az európai tőzsdéken alábbhagyott a tegnapi lendület, és a részvényindexek kisebb-nagyobb mínuszt szedtek össze. Amerikában szintén esés látható, és a délutáni makroadatok nem tudtak lökést adni a tőzsdemutatóknak. 

Az európai tőzsdék esése ellenére minimális pluszt tudott összeszedni a BUX, mely 0,2 százalékot erősödött. Az soztrák ATX-et a Raiffeisen mai újabb, 5 százalékos ugrása sem tudta kirángatni a mínuszokból.

A blue-chipek közül a nap nyertesének a Mol számított, az olajpapírt a zágrábi tárgyalásokról érkező kedvező hírekre téptek meg. A Mol végül 1,5 százalékos pluszban zárt, mielőtt új kéthónapos csúcsot ütött. A Richter és a Magyar Telekom viszont nem tudott kikecmeregni a mínuszokból, előbbi 0,7 százalékot, utóbbi 1 százalékot esett. Az OTP tegnapi záróértékénél fejezte be a kereskedést.

A forint ma egyhónapos mélypontján, a 301-es szinten is megfordult az euróval szemben, és késő délután 300,7 körül mozog. A dollár/forint jegyzése 221,1-nél, a svájci franké 244-nél található.

Európában kisebb-nagyobb mínuszok láthatóak a piacokon, a részvényindexek így ma kisebb pihenőt tartottak a tegnapi nagyobb emelkedés után. A legrosszabbul a periféria országok piaca teljesítenek, ahol 0,7-0,9 százalékos gyengülés látható.

Az európai mínuszok után Amerikában is lefelé indultak el a részvényindexek, az S&P 500 0,4 százalékot, a Nasdaq 0,1 százalékot, a Dow Jones 0,6 százalékot esett. 

A délután közzétett amerikai makroadatok többnyire a vártnak megfelelően sikerültek, egyedül a Philadelphiai Fed-index okozott kisebb meglepetést. Az index januári értéke 9,4 pontra emelkedett, ami a feldolgozóipari kilátások javulásáról árulkodott.

Ezen kívül a decemberi infláció 1,5 százalékos volt éves alapon, míg a munkaügyi hivatal közlése szerint 326 ezer új munkanélküli segélykérelem érkezett be hozzájuk a múlt héten (várt: 328 ezer)

A vállalatok közül pocsékul indult a Best Buy napja, mivel a karácsonyi szezon értékesítési adatai jókora eladói nyomást helyeznek a részvényre. A papírok 28 százalékot veszítettek értékükből.

A Goldman Sachs 1,4 százalékos, a Citigroup 3,5 százalékos eséssel reagált a gyorsjelentésére. 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF rövid távú grafikonForrás: Bloomberg, Investor.hu

 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

 

Forrás: Bloomberg, Investor.hu