Nincs esélyük a medvéknek?

Vágólapra másolva!
Tovább száguldanak az amerikai részvénypiacok, ami hamar elvehette az esésre játszó befektetők kedvét. Sokakban felmerülhet a kérdés, meddig szárnyalhat még az S&P 500, és vajon érdemes-e még felszállni a robogó vonatra.
Vágólapra másolva!

Esélyt sem hagynak a bikák a medve piacban gondolkodóknak. A hétfői esést látva sokan dörzsölni kezdték a tenyerüket, hogy végre beérhet az S&P 500 short. A kiábrándító pénteki munkaerőpiaci adat után (a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várt 197 ezer helyett mindössze 74 ezerrel bővült) a következő kereskedési napon az amerikai indexek november óta nem látott mínuszokat hoztak össze. Nem segített a Fed-től érkező nyilatkozat sem, miszerint az amerikai gazdaság koránt sincs olyan jó állapotban, min ahogy azt a 6,7%-os munkanélküliségi ráta mutatja.

A borús hangulatot tovább fokozta a héten kezdődő gyorsjelentési szezon, ahol az elemzői várakozások egybehangzóan a részvények túlértékeltségét hangsúlyozták, és ebben évek óta nem volt ilyen nagy az egyetértés, ahogy az alábbi grafikonról is kitűnik. A megfigyelések alapján csak nagyon negatív bevételi kilátások esetén ilyen alacsony a konszenzusok szórása.

Forrás: BofA Merrill Lynch, Investor.hu

Ezek után joggal merült fel sokakban a kérdés, hogy vajon vége van-e a hónapok óta tartó menetelésnek, és lefordul-e minden idők legmagasabb szintjéről az index?

Sajnos már másnap megdőlt ez az elképzelés, az S&P gyorsan eltörölte az előző napi mínuszokat, sőt, tovább emelkedett, és sikerült az idei legjobb teljesítményét felmutatnia. Ebben komoly szerepet játszott a vártnál jobb kiskereskedelmi forgalmi adat, a Google és az Apple szárnyalása és a várakozásokat felülmúló JP Morgan eredmény.

Az emelkedésnek pedig nincs vége… Az amerikai indexek tegnap is fél % körüli pluszokkal kezdték a napot, miután a Bank of America is jócskán felülmúlta az elemzői konszenzust, majd csaknem 4% körüli pluszba ugrott!

A sok pozitív meglepetés egyrészt jelentheti a gazdasági növekedés felgyorsulását, ami mindenképp jó hír a vállalati eredmények és ez által a részvényárfolyamok szempontjából. Másrészt viszont egyre több aggodalmat szül, hiszen akár a gazdaság „túlpörgését” is eredményezheti, ami a Fedet a „tapír” ütemének növelésére késztetheti, és ami ennél is fontosabb, a piaci várakozásoknál korábbi fiskális szigorításra.

Mindez azt jelenti, hogy többféle kimenetel lehet, a befektetőknek óvatosnak kell lenniük az idei évben. Azt gondolom, a robogó vonatra késő felszállni, viszont ha mutatna egy kis pihenőt, egészséges korrekciót az S&P, érdemes lehet elgondolkodni a beszállón. Az index azonban bizonyította, egy-egy napos megállók, kisebb esések nem jelentik az emelkedés megtorpanását, úgyhogy a komolyabb visszaeséshez kiábrándító adatokra, a gazdaság visszaesésére, illetve más nem várt, igazán negatív hírre volna szükség, így hát érdemes ez alapján figyelni a piacokat a következő hetekben!