Nincs itt semmilyen munkahelyteremtés

Vágólapra másolva!
Növekszik ugyan a foglalkoztatottak száma, de csak a közmunkának és a külföldi munkavállalásnak köszönhetően. A hazai, nem közmunkás munkahelyek száma nemhogy nem nőtt az első három negyedévben tavaly, de körülbelül négyszázzal csökkent is.
Vágólapra másolva!

A közfoglalkoztatottakat és a külföldön munkát vállalókat nem számítva 2013 első három negyedévében nemhogy nem jöttek létre új munkahelyek, de még 400 fővel csökkent is a foglalkoztatottak száma – írta a Portfolió. A közmunka célja a munkába való visszaterelés, de tartós munkahelynek nem számít, ráadásul az adófizetők állják a bérüket, a külföldi munkavállalás pedig nem nevezhető magyarországi munkahelyteremtésnek.

Közben a foglalkoztatottak számának növekedése 4 millió fő fölé került. Az utolsó negyedéves pontos adatok viszont még nem állnak rendelkezésre, így nem lehet megmondani, hogy 2013-ban összességében nőtt-e a foglalkoztatás, illetve, hogy a változásból mekkora részt jelentenek a külföldiek és a közmunkások.

Az első három negyedévben 3 millió 912 ezer főt foglalkoztattak a 15–74 éves korosztályban. 97,5 ezer fő volt, aki külföldön dolgozott, de magyarországi háztartással is rendelkezett, így beszámít a hazai statisztikába. A közfoglalkoztatottak pedig átlagosan 118,6 ezer fős csoportot tettek ki.

A külföldön munkát vállaló, de hazai háztartással is rendelkező magyarok száma 18,3 ezer fővel nőtt, a közmunkásoké pedig 27,3 ezer fővel a harmadik negyedévig. A foglalkoztatottak számának növekedése 45,2 ezer fő volt ezalatt, ezért a külföldiek és a közmunkások levonásával 400 fős mínusz mutatkozik.

Ez egybevág a KSH másik munkapiaci statisztikájával, amely a munkaadók bejelentéseire alapul. A legalább 5 főt foglalkoztató cégek munkahelyeit pontosan regisztrálják, a kisebb cégeket pedig megbecsülik. Ezen adatokból az látszik, hogy a válság alatti visszaesés után 2010–2011-ben nőtt a versenyszférában létrejött munkahelyek száma, de 2012-ben visszaesett, azóta pedig stagnál.