Remek megállapodást kötöttünk az oroszokkal?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyven év legjobb üzletét kötötte a kormány, amikor aláírta Oroszországgal a Paksi Atomerőmű bővítéséről szóló megállapodást - mondta el Lázár János délelőtt a megállapodásról szóló sajtótájékoztatón a Portfolio.hu tájékoztatása szerint. A szakemberek viszont teljesen másként vélekednek a témáról.
Vágólapra másolva!

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Giró-Szász András kormányszóvívő a keddi orosz megállapodásról tart sajtótájékoztatót. Mint ismert, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin abban egyeztek meg, hogy Oroszország segítségével két új reaktor épül a Paksi Atomerőműben.

  • Giró-Szász elmondta, a felek három szerződésről állapodtak meg. Az egyik a kapacitás fenntartásáról, a másik a fűtőanyag-ellátás és szállítás biztosításáról szól, a harmadik pedig az építés előkészítési tervezetei. Lázár szerint a beruházás 55-60 százalékra fogja növelni a Paksról érkező áram arányát a magyar áramellátásban. A fennmaradó rész import vagy megújuló energia lehet.
  • Lázár szerint az elmúlt negyven év legjobb üzletét kötötték meg, és annak köszönhetően Magyarország Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága lehet. A hitel költségei nem fogják terhelni az áram árát, mivel államközi hitelt veszünk fel. Az első új reaktor 2024-2025-ben kezdheti meg a működését. Azonban ehhez a parlamentnek még jóvá kell hagynia a megállapodást.
  • Az iparági szakértők viszont teljesen másként vélekednek a megállapodásról. A Gurulohordo blogon a szakemberek kifejtik, a 3750 milliárd forintos becsült költség alapján hihetetlenül drága az így nyert áram. Ezen túl a bővítés létjogosultsága is megkérdőjelezhető, mivel nagy eséllyel óriási túlkínálat jönne létre az új blokkokkal.