50 millió kiló cukrot hozott be adózatlanul a lefülelt cégcsoport

Vágólapra másolva!
12 milliárd forint értékű áruval csalt el körülbelül 3,5 milliárdnyi áfát egy cégcsoport, ennek csak egy részét tudta eddig visszaszerezni a NAV. A cukor és étolaj Szlovákiából négy magyar áruházlánchoz jutott el, közben adót nem fizettek.
Vágólapra másolva!

50 millió kilogramm cukrot és 3 millió liter étolajat hozott be az országba az a céghálózat, amelyre a NAV lecsapott. Az ügy felgöngyölítése még zajlik, de az eddigi adatok alapján a megmozgatott áru értéke meghaladja a 12 milliárd forintot, amiből az adóellenőrök szerint a be nem fizetett áfa 3,5 milliárd forintra is rúghat.

A NAV szerint egy éve került a cégcsoport az ellenőrök látókörébe. A közlemény szerint egy ismert cukormárkáról van szó, de a márka nevét nem írták le. A cégcsoport Szlovákiából hozta be a cukrot és az étolajat, de a szlovákiai és a NAV saját adatai alapján az unión belüli termékbeszerzést a cég nem vallotta be.

A NAV az akció során ellenőrizte a Szlovákiából érkező kamionokat, a cég közúti forgalmát célozva. Így találtak rá egy közbeiktatott raktárra, ahol a NAV megtalálta a cég működésére és kapcsolataira vonatkozó dokumentumokat. Az iratokból egy mesterségesen létrehozott céghálózat képe rajzolódott ki – írta az adóhatóság. Az elsőként vizsgált társaság vásárolta a cukrot és étolajat, amely átfutott két "adóminimalizáló" magyar vállalkozáson, majd négy kiskereskedelmi láncnak értékesítették.

A NAV a boltoknál észrevette, hogy a láncok a 60–90 napos fizetési határidő miatt még tartoznak a cégcsoportnak, ezt a pénzt azonnal zárolták, és a leszállított áruk ellenértékét lefoglalták. Megkeresték az osztrák adóhatóságot is, hogy zárolja a cégcsoportnak az egyik osztrák banknál nyitott számláját. A NAV annyit elért, hogy lefoglalt 337 millió forintot, 17 700 eurót (5,3 millió forint), 5 ingatlant és 6 kamiont.