Korrupció, letartóztatások, pánik

Vágólapra másolva!
Évek óta lehet sejteni a hatalmas állami korrupciót, látni a miniszterelnökhöz köthető milliárdos ingatlanmogulok gazdagodását. Mivel az igazságszolgáltatást idejében átalakították, csak kevés esély mutatkozott arra, hogy végül az ügyészség elkezdi felgöngyölíteni a szálakat. Pedig a letartóztatásokra sor került, majd jött a hollywoodi mozikba illő csavar. 
Vágólapra másolva!

Akinek ez elsőre nem lett volna egyértelmű, a török korrupciós botrányról, és annak részleteiről, hatásairól van/lesz szó. Csak részleteket emelünk ki a Fundman blog bejegyzéséből, úgyhogy a továbbiakért érdemes lehet hozzájuk átkattintani.

Szegény törököket még az ág is húzza. Nem elég, hogy az amerikaiak elkezdik elzárni a számukra oly fontos pénzcsapokat, az ügyészség korrupciós letartóztatásai még a helyi politikai kockázatokat is felnagyították. A látottak alapján már senkinek esze ágában sincs reálkamat nélkül finanszírozni őket, a jegybank kemény közbeavatkozása nélkül így az állampapír- és részvénypiacon egyaránt kisebbfajta pánik söpört végig.

A kormányzati kommunikáció viszont azonnal bedörrent, úgy állítják be, hogy a külső "kamatlobbi' és egy nemzetközi konspirációs szervezet meg akarja dönteni a hatalmukat, de ők ezt persze nem hagyják. Gyorsan el is kezdték a tisztogatást a rendőrségen, a letartóztatásokban részt vett rendőröket egészen elképesztő módon tették félre az útból, és persze, hogy az ügyészségen is átalakításokat hajtottak végre.

Egyelőre talán nehéz elhinni, hogy idővel ismét visszatér a bizalom, de higgyék el, már sokszor láttunk erre példát. Ráadásul, ha sikerül ismét egyenesbe jönniük, úgy az egyébként igen jó helyzetben levő török gazdaság megint régi fényében csilloghat, ilyen értelemben viszont jogos lehet a kérdés: akkor nem most kell befektetni Törökországban? Hát lássuk…