Hollywoodi filmek döntik romba a tőzsdét

Vágólapra másolva!
Ha kijön egy tőzsdéről szóló kasszasiker, az a nagy ralik végét jelenti.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tőzsde összeomlását jósolja a Wall Street farkasának sikere, látszólag legalábbis erre utal az alábbi ábra, amire a kiváló Fundman blog mutatott rá a minap. És tényleg:

  • A Tőzsdecápák (Wall Street) legendás első részét 1987-ben mutatták be az Egyesült Államokban, épp a Fekete Hétfő néven elhíresült tőzsdekrach évében (bár a tőzsde összeomlása október 19-én kezdődött, a filmet pedig december 11-én mutatták be).
  • A Brókerarcok (Boiler Room) 2000-ben, a dotkom-lufi kidurranása előtt került a mozikba, és egyébként ugyanaz a Jordan Belfort ihlette, akiről a Wall Street farkasa szól.
  • A Tőzsdecápák második része környékén is volt tőzsdei összeomlás, bár csak 2009-ben forgatták, a Lehman Brothers csődje pedig 2008 őszén bekövetkezett.
  • És végül itt van a december végén bemutatott Wall Street farkasa, és a részvényindexekben pedig nyoma sincs a fordulatnak. Kezdhetünk aggódni?
Forrás: Fundman

Kár lenne persze azonnal messzemenő következtetéseket levonni az ábráról, de valami igazság mégis van benne. Azt mutatja ugyanis, hogy közel van a nagy szárnyalás vége, amikor már a hollywoodi "álomgyárosok" is úgy ítélik meg, kellően népszerű és felkapott téma a gyors tőzsdei meggazdagodás ahhoz, hogy belevágjanak egy nagyköltségvetésű mozifilm gyártásába.

Így pedig a Wall Street farkasa tényleg intő jel lehet, mert arra utal, egyre szélesebb tömegeket ér el és foglalkoztat a könnyű tőzsdei sikerek témája.