Vágólapra másolva!
A vártnál kedvezőbb kínai GDP-adat ellenére dél felé vették az irányt a főbb ázsiai részvényindexek, egyedül a dél-koreai börzén látható kisebb emelkedés. Amerikában ma nem lesz kereskedés, és a tőzsdemutatók felemásan búcsúztatták a hetet a múlt héten. Európában pedig kisebb esés kezdődhet a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ázsiai tőzsdén kissé borongósan kezdődött a hét, annak ellenére, hogy a vártnál jobban sikerült a negyedik negyedéves kínai GDP adat. Kína gazdasága 7,7 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben éves alapon, miközben az elemzők 7,6 százalékos bővülést vártak. Az adat viszont Kína kisebb lassulásáról árulkodik, mivel a harmadik negyedévben 7,8 százalékos volt a növekedés, és vélhetően ennek tudható be a tőzsdék rossz teljesítménye is.

Az ipari kibocsátás pedig csak 9,7 százalékkal bővült decemberben éves alapon a várt 9,8 százalék helyett. Érkezett egy kiskereskedelmi adat is, mely szerint decemberben a vártnak megfelelően 13,6 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves alapon.

A kínai Shanghai Composite 0,8 százalékos eséssel reagált a statisztikákra, amivel hathónapos mélypontjára, a lélektani 2000 pontos szint alá csúszott vissza. A kínai index esése magával rántotta a többi piaci mutatót is, a Nikkei 0,6 százalékot gyengült, amiben az erősödő jen is szerepet játszik. A jen dollárral szembeni árfolyama a 104-es szint alá bukott, aminek az exportáló cégek befektetői nem örülhetnek.

A többi piacon az ausztrál S&P/ASX 200 0,2 százalékot, a hongkongi Hang Seng 0,9 százalékot esett, a dél-koreai Kospi viszont 0,5 százalékot erősödött.

Amerikában vegyesen fejezték be a kereskedést a főbb részvényindexek, az S&P 500 0,4 százalékot, a Nasdaq 0,5 százalékot esett, a Dow Jones viszont 0,3 százalékot emelkedett. A hét egészét nézve viszont a Nasdaq bizonyult a legerősebb tőzsdemutatónak, mivel 0,6 százalékot emelkedett az elmúlt öt kereskedési napban. Az S&P 500 0,2 százalékot esett, a Dow Jones pedig 0,1 százalékot emelkedett a múlt héten.

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül mínuszban fejezték be a kereskedést pénteken, a leggyengébben az alapvető fogyasztási cikkeket gyártó társaságok részvényei teljesítettek, míg a közmű cégek papírjai viszonylag erősnek bizonyultak.

Az egyedi részvények közül jól teljesített az IBM, mely 0,7 százalékot drágult az 1,2 milliárd dolláros beruházás hírére.

Hétfőn nem lesz kereskedés az amerikai piacokon, és legközelebb csak kedden nyitnak ki a börzék. Emiatt a gyorsjelentési szezon is csak holnap fog folytatódni, és a makronaptár is üres lesz erre a napra.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu