Újabb brit csapás a bevándorlókra

Vágólapra másolva!
London megvonja a lakhatási támogatást azoktól, akiknek nincs munkájuk.
Vágólapra másolva!

Tovább szigorítja az Európai Unióból érkező, de munkával nem rendelkező bevándorlók támogatását a brit kormány. Theresa May belügyminiszter és Iain Duncan Smith munka- és nyugdíjügyi miniszter a Daily Mailnek írott cikkükben bejelentették, hogy áprilistól megszüntetik a nekik folyósított lakhatási támogatást. Azok, akik kapnak munkát, de utána ismét elveszítik azt, legfeljebb hat hónapig lesznek jogosultak lakhatási támogatásra.

Január 1-től az uniós országokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában már nem igényelhetnek álláskeresőknek járó szociális juttatásokat. A lépés közvetlen kiváltó oka az volt, hogy, ettől a dátumtól megszűntek a román és bolgár munkavállalók előtt álló korlátozások, és Nagy-Britanniában komoly aggodalommal tekintenek az onnan várható migrációra.

A két miniszter a Daily Mailben megjelent cikkükben ezt írja: „Többé nem jöhetnek ide olyanok külföldről, akik elvárják, hogy kapjanak valamit a semmiért." A bevándorlással kapcsolatban leszögezték, hogy az „rendkívül sokkal járult hozzá az országhoz, mind kulturális értelemben, mind pedig a tehetségek behozatalát illetően – de ellenőrzés alatt kell tartani."

Iain Duncan Smith korábban a The Sunday Times című lapnak kijelentette: szeretné elérni, hogy az Európai Unió más tagországaiból érkezők elől akár két évre is el lehessen zárni a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásait. A miniszter szerint lehetővé kell tenni, hogy a brit kormány a szociális juttatások hozzáférhetővé tétele előtt megkövetelhesse az uniós bevándorlóktól "Nagy-Britannia iránti elkötelezettségük demonstrálását", valamint annak bizonyítását, hogy életvitelszerűen, hosszabb ideje tartózkodnak az országban, dolgoznak és hozzájárulnak a brit gazdasághoz.

London az EU-bevándorlókra vonatkozó szigorítási intézkedések miatt az utóbbi hetekben komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztossal, akinek többszöri bíráló nyilatkozatait már korábban is éles ellenkritikával fogadták brit politikusok. Visszautasította a brit kormány igényét az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás alapelvének módosítására Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.